Зад вратата на домашното насилие с 15 театрални актриси

Зад вратата на домашното насилие

Статистиката в България сочи, че всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие. Този факт обедини 15 от най-популярните български театрални актриси в обща благотворителна кауза. За целта заснеха две арт фотосесии, в които по метафоричен начин е представена темата за насилието над жената. Актрисите са позирали като домакини или до класически статуи на жени, снимките са цветни и провокативни, с ретро стилистика или черно-бели с акцент в червено.

 

В проекта участват актрисите Койна Русева, Станка Калчева, Ярослава Павлова - Велков, Силвия Лулчева, Йоанна Темелкова, Ирина Андреева, Петя Йосифова, Невена Калудова, Анастасия Лютова, Людмила Сланева - Локо, Меглена Караламбова, Йоана Буковска, Росица Огнянова, Йорданка Стефанова и Александра Василева.

 

Людмила Сланева - Локо освен с лика си се включи в кампанията и със своя глас. Актрисата, известна и с певческата си кариера, записа песен - "Зад вратата", чието заглавие стана мото на кампанията.

 

Фотографиите са изложени от днес /22 ноември/ във фоайето на Театрална работилница "Сфумато". Изложбата е съобразена с Международния ден на ненасилие срещу жените и ще се задържи 10 дена - до 1 декември. Тя е първата инициатива от кампанията "Зад вратата", а началният час е 19:00.

Всяка от фотографиите, чийто автори са Мирослав Веселинов и Гергана Змийчарова, ще бъде предложена за продажба и ще е част от луксозен календар за 2011 г. с лицата на всички актриси. Той ще се продава с цена 20 лева. Събраните от фотоекспозицията и от календара средства ще послужат за финансирането на безплатен горещ телефон за жени, пострадали от домашно насилие.

 

На трети декември в книжарница "Ориндж" на ул. Граф Игнатиев в София 15-те актриси ще раздават автографи върху календара. Същото ще се случи и на 11-и (събота) от 12.00 до 14.00ч. в книжарница "Сиела" в Mall of Sofia, на бул. Стамболийски.

 

 

Всяка втора жена в света е била или все още е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена със сексуално насилие. След подобна груба статистика, не би трябвало да ни изненадва фактът, че има специален ден от календара, посветен на борбата срещу физическия тормоз над представителките на нежния пол.

Международният ден срещу насилието спрямо жени е обявен по повод жестоката смърт на три жени в Доминиканската република. Сестрите били измъчвани, изнасилени и най-накрая убити от военните тайни служби на 25 ноември 1960-та година. Те участвали в акции срещу режима на диктатора Рафаел Трухильо. През декември 1999-та година Обединените нации обявяват деня на тяхната смърт на световен ден против насилието спрямо жени.

Според Генералната Асамблея на ООН насилието срещу жени е "всеки акт срещу жените, който причинява или може да причини физическо, сексуално или психическо увреждане или страдание на жените, включително заплахата с такива актове, ползването на принуда или произволно лишаване от свобода, без значение дали това се случва в публичния живот или в частния.” Генералната асамблея приема, че правото трябва да отчита пола на жертвите на насилие. В случаите, когато става дума за жени, защита е специална и по-засилена. Доказано е, че актовете на насилие срещу жените са били и са неколкократно повече от тези срещу мъжете.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay