Задава се рядкото слънчево затъмнение „Огнен пръстен“

Частично затъмнение, което ще се случи преди пълно слънчево затъмнение през април, ще бъде видимо за тези, които пътуват между Орегон и Тексас.

Задава се рядкото слънчево затъмнение „Огнен пръстен“
Pexels

Жителите и посетителите на Северна и Южна Америка ще станат свидетели на две редки небесни събития през следващите няколко месеца, започвайки със слънчевото затъмнение "Огнен пръстен" в събота.

Затъмнението "Огнен пръстен" възниква, когато Луната минава между Земята и Слънцето, според американската космическа агенция НАСА. Частичното огнено затъмнение в събота ще се случи преди пълното слънчево затъмнение през април.

Затъмнението получава името си от разположението на луната пред слънцето, създавайки изображение, наподобяващо огнен пръстен. Луната изглежда по-малка и по този начин не блокира цялото слънце, когато минава отпред – защото е по-далеч, отколкото би било по време на пълно слънчево затъмнение, добави НАСА.

Огненият пръстен в събота ще бъде видим за тези, които са на път между Орегон и Тексас. В САЩ събитието ще започне в 9.13 ч. PT по крайбрежието на Орегон и ще завърши в Тексас в 12.03 ч. CT.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay