Заседналият начин на живот може да провали връзката ви

Заседналият начин на живот може да провали връзката ви
Canva

Зaседналият начин на живот никога не е добра идея. Освен ако разбира се нямате основни здравословни проблеми, които ви ограничават да спортувате, науката и здравните специалисти ще ви кажат, че активният живот може да предотврати състояния като високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет и остеопороза и дори да се бори с депресията и тревожността. Трябва само да излезете на открито, да вдишате чист въздух или да погледнете тучните зелени дървета на поляната си, за да почувствате моментално усещане за мир и блаженство. Това, съчетано с движение, е отличен начин за освобождаване на ендорфини в мозъка.

Ако смятате, че това не е достатъчна причина да излезете и да се раздвижите, изследване показва как неактивното поведение може да повлияе негативно на романтичните връзки.

Както споделя сертифицираният личен треньор и автор Пейдж Вейнер, "Всеки знае, че здравословното хранене и упражненията са полезни за нас като индивиди. Въпреки това, не знаем, че упражненията могат да бъдат от полза за връзката ни с нашия съпруг." Това е особено вярно, когато единият партньор се бори с депресия. 

Проучване, публикувано в Mental Health and Physical Activity е установило, че депресивните състояния на вашия партньор може да го подтикнат да води заседнал начин на живот, което на свой ред може да повлияе на вас да направите същото. Това заразно поведение в крайна сметка ще накара депресирания човек да изпадне в бездействие и изолация, което води до по-високи нива на нещастие.

Всъщност всичко идва от склонността ни да имитираме негативното поведение на партньора си. Ето как застоялият начин на живот може буквално да провали връзката ни:

Ограничено време за себе си и за партньора: Заседналият начин на живот често води до заетост и недостиг на свободно време. Това може да доведе до намаляване на времето, което можем да отделим на нашата връзка. Ако не намерим баланс между работа и личния живот, може да започнем да пренебрегваме връзката си и да изпитваме проблеми в комуникацията и близостта с партньора.

Недостатъчно физическа активност: Заседналият начин на живот обикновено включва дълги часове на работа или в домашна среда, което може да доведе до липса на физическа активност. Това може да намали нивата на енергия, което в крайна сметка може да повлияе на настроението и способността ни да се ангажираме с партньора.

Емоционално напрежение: Заседналият начин на живот, особено ако е свързан с интензивна работа или стрес, може да доведе до поява на емоционално напрежение и раздразнителност. Това може да се отрази на нашата способност да се ангажираме с партньора, да бъдем търпеливи и да изразяваме любов и подкрепа.

Ограничено социално взаимодействие: Заседналият начин на живот, особено ако се провежда в изолация или без много социални контакти, може да доведе до отдалечаване от приятелите и общността. Това може да има отрицателен ефект върху връзката ни, като я лишава от подкрепа и разнообразие.

Преминаването от заседнал начин на живот към по-здравословно поведение не може да стане за една нощ, особено когато един от вас се бори с депресия. Принуждаването на партньора ви да спортува с вас вероятно не е най-добрият начин на действие. Първо давайте пример. Споделете предимствата на активния начин на живот със своята половинка. Общувайте открито с любимия си и разберете какъв вид физическа активност обича.

След като вие и вашият партньор започнете да виждате резултати във вашето психично здраве и връзка, ще бъдете мотивирани да продължите да прилагате здравословно поведение.  

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay