Защо червеното и зеленото са цветовете на Коледа?

Защо червеното и зеленото са цветовете на Коледа?
Pexels

В световен мащаб червеното и зеленото са известните цветове, които символизират Коледа. Винаги, когато видим тези два цвята заедно, автоматично ги свързваме с празниците.

Но защо са само тези два цвята и откъде идва асоциацията?

Въпреки че никой не знае със сигурност произхода на червеното и зеленото по Коледа, има много теории.

Ето кои са възможните причини, поради които тези цветове са се превърнали в цветовете на празничния сезон:

Коледа е времето от годината, в което празнуваме раждането на Исус Христос, но с годините започваме все повече да го свързваме с размяна на подаръци и прекарване на време със семейството и приятелите ни, вместо с религиозната страна на този ден. 

Има прости асоциации, които ни карат да мислим за тези цветове, като костюмът на Дядо Коледа, който е червен, или коледната елха, която е зелена.

Но използването на тези два цвята произтича от по-назад във времето: 

В християнството се смята, че червеното представлява кръвта на Исус, когато е бил разпнат, а зеленото представлява вечния живот на Исус, като вечнозелено дърво.

Някои хора твърдят, че идва от растението Джел или Самодивски чемшир, с неговите червени плодове и тъмнозелени листа, тъй като процъфтява по това време на годината. С това растение се правят коледни венци и други коледни декорации. 

Има много връзки и истории, за които се твърди, че са причината за избора на именно тези цветове по Коледа. А някои хора смятат, че цветовете са дошли от по-комерсиални влияния.

Червеният цвят

Защо червеното и зеленото са цветовете на Коледа?Pexels

Оказва се, че Coca Cola налага червеното като цвета на Коледа. През 1931 г. рекламите на Coca-Cola стават все по-популярни в списанията, особено когато наближават празниците.

Една от първите реклами е поръчана на илюстратора Хадън Сундблом с инструкции за създаване на реклама с Дядо Коледа, който пие кока-кола.

Сундблом искал да създаде образ на истинския Дядо Коледа, а не на някой, облечен като Дядо Коледа.

Това е повратна точка в историята, защото илюстрацията на Дядо Коледа била толкова реалистична, че се налага вярването, че това е Дядо Коледа. По този начин червеният цвят започва да се асоциира с Дядо Коледа и съответно с коледните празници.

Зелен цвят

Защо червеното и зеленото са цветовете на Коледа?Pexels

Асоциацията на зеленото с Коледа няма толкова важен определящ момент като червения цвят.

Вероятно води началото си от концепцията за внасяне на вечнозелено дърво в дома около Коледа.

Първите сведения за внасяне на дърво в дома е в римската култура, когато са празнували Сатурналиите. Това било празник в чест на бог Сатурн и се празнувал от 17 до 23 декември.

Традициите включвали украсяване на дома с вечнозелени дървета, по които се слагали малки фигури.

Това е един от най-старите примери за внасяне на дървета вкъщи през зимата, за да красят дома. 

Какви други цветове са били свързвани с Коледа в историята?

Защо червеното и зеленото са цветовете на Коледа?Pexels

Викторианските коледни картички показват, че различни комбинации от цветове са били съчетавани, когато става въпрос за Коледа.

Викторианските картички използвали цветови комбинации като червено и зелено, червено и синьо, синьо и зелено, синьо и бяло.

Декорациите идвали от естествени елементи, открити по това време на годината във флората и фауната, като сняг, ледени висулки, червеногръдка, растението Джел и други. 

Дядо Коледа дори бил изобразяван, облечен в различни цветни костюми, от червено до зелено и синьо. 

Едва през 1931 г. Коледа започва да се превръща в по-скоро търговски празник и тогава зеленото и червеното стават определящите цветове.

Подобно на оранжевото и черното на Хелоуин, червеното и зеленото са останали като представителни цветове на това време на годината и това е.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay