Как да забравите бившия?

Как да забравите бившия?

Науката показва, че някои раздели са толкова болезнени, че могат да се сравнят със загубата на член на семейството. И все пак някои хора ще кажат: "Изчакай, времето лекува всичко." Но това не е достатъчно. Ако наистина искате да "излекувате" раната и да продължите напред, по-интелигентно е да изградите стратегия и съставите план за избягване на ненужните страдания, докато всъщност оставяте времето да лекува всичко. Ето защо ние вярваме, че този план за действие от 8 стъпки може да ви помогне да се възстановите по-бързо и да забравите бившия си завинаги.

1. Имайте период на скърбене

Нашият мозък свързва раздялата с болката. Всъщност психологическото страдание може да бъде толкова мъчително, че раздялата със съпруг/а предизвиква повече стрес, отколкото загубата на близък член на семейството. По някакъв начин нещо умира: връзката и бъдещето на връзката, която сте имали заедно.

Ето защо е добре да преминете през траурен период и в крайна сметка просто да приемете, че всичко е приключило.

2. Не попадайте в капана на идеализирането на връзката

Връзката не е била перфектна. Въпреки това, след раздяла, сме склонни да забравяме неприятните части от връзката, да романтизираме най-хубавите неща от нея и да идеализираме нашия бивш.

Вместо да идеализирате миналото, опитайте се да направите списък с всички неща, заради които връзката се е провалила. Помислете за отношението и недостатъците на бившия си. Може би не е бил подходящият момент. Може би сте имали различни цели. Всеки път, когато поискате да му се обадите, погледнете този списък и си припомнете всички лоши неща, които са се случили.

3. Променете мнението си и своя съюзник

Проучванията показват, че обикновено най-трудната стъпка, когато се опитвате да забравите бившия си, е да го премахнете като фигура за подкрепа, вашият съюзник и най-близък човек.

Опитайте да промените начина си на мислене и разберете, че трябва да спрете да виждате този човек като ваш съюзник. Отделете се от него, като го замените с някой ваш близък, за предпочитане човек, който ви обича безусловно, като родител, сестра или деца. Те могат да ви помогнат да си спомните кой сте всъщност. Прекарвайте повече време с тях и накарайте мозъка си да разбере, че близостта и интимността не е задължително да идват от бившия ви.

4. Отхвърлете "молбата за приятелство"

Той може да каже "но все пак можем да бъдем приятели." Не, не можете да бъдете приятели и вие много добре знаете това. Не се подлъгвайте, независимо дали сте се разделили "с добро" или не, не можете веднага да станете приятели. Това ще доведе до повече болка, страдание и вероятно до по-лоша раздяла.

5. Елиминирайте възможността за контакт

Полагайте усилия да не контактувате с бившия си по никакъв начин. Без телефонни обаждания, без имейли, без съобщения. Добре е да не го следвате и в социалните мрежи.

За да постигнете това, ще трябва да бъдете силни и търпеливи, защото той може да иска да установи комуникация с вас и ще трябва да обясните защо това не е полезно според вас. Вместо да му изпращате съобщения или да отговаряте на телефонните му обаждания, опитайте се да се обадите на приятел или на вашия нов съюзник, за да ви напомня защо не е добра идея.

6. Забравете за връзка с приятелите и семейството му

Когато имаме връзка с някого, прекарваме много време с приятелите и семейството му, които в крайна сметка могат да станат наши близки. Но след като се разделите, е добра идея да избягвате да се срещате с тях. Не само ще се изкушите да попитате за него, но те могат да ви напомнят за бившия ви и да ви информират за живота му, което не е добра идея.

7. Стойте далеч от нещата, които ви напомнят за него

Изхвърлете "емоционалния багаж", като изхвърлите, дарите или скриете всичко, което ви напомня за него. Изтрийте романтичните имейли, съобщения, гласови съобщения и дори снимки на мобилния си телефон. Всеки път, когато погледнете нещо, което ви кара да си спомняте за връзката, започвате да се съмнявате дали е било правилно да се разделяте. 

8. Открийте нова страст

За да държите мислите си далеч от болезнената възможност да се съберете отново, запълнете времето, което сте прекарвали заедно, като правите нещо, което ви харесва. Намерете си ново хоби, което искате да опитате отдавна. Може би това е уроци по танци, записване в клуб за книги или всеки ден да опитвате нова рецепта. Може би ще откриете скрит талант, който можете да възприемете като своя нова страст.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay