Какво представлява Едиповият комплекс?

Какво представлява Едиповият комплекс?
Pexels

Едиповият комплекс е класическа психоаналитична теория, разработена от Зигмунд Фройд, която се отнася до потиснатите чувства на детето за сексуално желание към техния родител от противоположния пол и чувството за конкуренция с техния родител от същия пол. Сега това е противоречива концепция сред психолозите.

Терминът обикновено се използва за означаване на любовта на момчето към майка му и конкуренцията за внимание с баща му. Ревността на момичето към майка й и желанието към баща й се нарича женски Едипов комплекс или комплекс на Електра.

Научете повече за Едиповия комплекс, включително неговите корени в гръцката митология и как е разработена теорията.

Каква е историята на Едип?

Фройд основава своята теория за Едиповия комплекс върху древногръцкия мит за Едип, цар на Тива, както е разказано от Софокъл в неговата пиеса Едип Цар

Митът твърди, че Едип е осиновен като бебе от царя и кралицата на Коринт. След като научава за пророчество, че ще убие баща си и ще се ожени за майка си, трагичният герой тръгва сам. По-късно Едип се жени за кралица Йокаста като награда за разрешаването на загадката на Сфинкса и спасяването на хората от Тива. Йокаста и току-що коронясаният Едип имат четири деца заедно.

Във версията на Софокъл за трагедията, представена за първи път около 429 г. пр.н.е., Едип след това търси убиеца на Лай, предишния цар, само за да открие, че Лай е умрял от собствената си ръка. След като разбира, че Лай е негов баща, Едип се ослепява и се хвърля в изгнание. Йокаста, която е негова майка и съпруга, се самоубива.

Откъде идва Едиповият комплекс?

Фройд за първи път въвежда концепцията за Едиповия комплекс в своя основен текст от 1899 г., Тълкуването на сънищатаВъпреки това, той не въвежда действителния термин до 1910 г., когато очертава своите четири етапа на психосексуално развитие.

По време на всяка фаза либидото (сексуалното влечение) на детето е фокусирано около определени дейности и части на тялото. Теорията на Фройд твърди, че децата, които не "разрешават” по подходящ начин всеки етап и не преминават към следващия, ще бъдат изложени на риск от развитие на невроза (която включва стрес, безпокойство и/или обсесии), психоза (откъсване от реалността) или извращения като възрастни.

Според Фройд бебетата и децата преминават през следните етапи на психосексуално развитие:

  • Орален етап: фокусира се върху дейности, включващи устата (като кърмене, сукане и хапане) през първата година от живота на бебето.
  • Анален стадий: съсредоточава се около задържането и изхвърлянето на движенията на червата по време на втората година на малкото дете.
  • Фаличен стадий: фокусира се върху пениса или клитора, започвайки около тригодишна възраст.
  • Етап на латентност: децата започват да се идентифицират с връстниците си от същия пол около шестгодишна възраст.
  • Генитален стадий: децата и юношите започват да желаят сношение с партньор от противоположния пол.

Фройд твърди, че Едиповият комплекс е естествена част от фалическия етап. На възраст между три и пет години той забелязва, че много деца развиват несъзнателно еротично влечение към родителя си от същия пол и съперничество с родителя си от противоположния пол. Той твърди, че те биха могли да разрешат този вътрешен конфликт, като се идентифицират със своя родител от същия пол и връстници от същия пол по време на латентния етап. Чрез сублимация - трансформирането на неприемлив импулс или желание (в този случай за кръвосмешение) в социално оправдано такова - детето може след това да пренасочи първоначалното си желание към другия родител към привличане към други хора от противоположния пол.

Според Фройд и момичетата, и момчетата изпитват Едиповия комплекс по време на фалическия етап. По време на тази фаза на развитие Фройд вярва, че момичетата също изпитват завист към пениса - копнеж за пенис и чувство за загуба без такъв. Междувременно той твърди, че момчетата изпитват безпокойство от кастрация, страх да не загубят пениса си.

Признаци на Едиповия комплекс

В своята теория за Едиповия комплекс Фройд твърди, че малките деца ще се опитват да се състезават със своя родител от същия пол за вниманието на родителя от противоположния пол. Например, по време на фалическия етап от своето развитие, едно момче може да покаже силно предпочитание към майка си и да се опита да отблъсне баща си. Някои деца може дори да са агресивни към единия родител, за да "извоюват" времето си с другия.

Други класически признаци на Едиповия комплекс могат да включват:

  • Искане другият родител да си "отиде", за да има повече време с родителя от противоположния пол
  • Опитвайки се да спи между родителите си или по друг начин физически да ги раздели
  • Момче, което твърди, че иска да се ожени за майка си, или момиче, което казва, че иска да се ожени за баща си

Ако Едиповият комплекс на детето не бъде разрешен, Фройд вярва, че то може да развие признаци на невроза като възрастен. Те могат да включват:

  • Безпокойство
  • дистрес
  • Дисоциация
  • депресия
  • Соматични (физически) проблеми
  • Обсесивно-компулсивно поведение
  • Постоянни, интензивни страхове

Спорът за Едиповия комплекс

Откакто е разработен за първи път от Фройд, Едиповият комплекс е омаловажаван в рамките на психоанализата и свързаните с нея форми на терапия. Теорията сега е противоречива поради редица причини, включително:

  • Злоупотреба с деца: Започвайки със социалния работник Флорънс Ръш в началото на 70-те години, много изследователи изразиха опасения, че Едиповият комплекс може да служи като "прикритие" за сексуално насилие над децаФокусирането върху предполагаемите сексуални желания на децата, твърдят защитниците, може да осигури рационализации и извинения за хищниците.
  • Липса на доказателства: Фройд развива теорията си отчасти въз основа на един казус на момче, наречено "Малкият Ханс". Той твърди, че еквинофобията на момчето (страх от коне) е свързана със страха му от баща му и желанието за майка му, както и с безпокойството от кастрация. Въпреки това, по-късни мащабни изследвания не са успели да потвърдят съществуването на Едиповия конфликт.
  • Не е приложимо за всички семейства, култури и сексуалности: Едиповият комплекс разчита на няколко предположения относно типичните семейни структури, идентичности и преживявания. Например, теорията приема, че едно дете расте в домакинство с двама родители и че хетеросексуалността е желаният "резултат" от тяхното съзряване и развитие. Тъй като тези преживявания не са универсални за всички култури, семейства или индивиди, много изследователи поставят под въпрос стойността на теорията.

Бърз преглед

Едиповият комплекс се отнася до концепция, разработена от Зигмунд Фройд, "бащата" на психоанализата, в началото на 20 век. 

Фройд твърди, че децата на възраст между три и пет години са развили еротично влечение към своя родител от противоположния пол и са започнали да виждат своя родител от същия пол като съперник за техните чувства. Това желание може да бъде разрешено чрез постепенна идентификация с родител от същия пол и връстници, започвайки около шестгодишна възраст, както и желание за хетеросексуален партньор.

Днес Едиповият комплекс е противоречива концепция в психологията и психоанализата. Много изследователи твърдят, че теорията не е подкрепена от емпирични доказателства. Други твърдят, че теорията позиционира хетеросексуалността като единствената "здравословна" сексуална ориентация и не отчита всички култури и семейни структури. И накрая, някои изразиха загриженост относно потенциалното обвиняване на жертвата в резултат на фокуса върху привличането на децата към възрастните в класическата психоаналитична теория.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay