Къде се крие разковничето към щастливото детство?

Задължение на детето е да бъде щастливо!

Къде се крие разковничето към щастливото детство?

Казват, че по-старите поколения са имали много по-хубаво детство от сегашните малчугани. Тогава са били необходими кал, свеж въздух и две детски кофички и лопатки, за да стане голяма забава. Тогавашните деца са знаели как да правят торти от пясък, да се гонят до изнемогване късно вечер пред блока, да чертаят истинска дама на паважа и да скачат до свършване на силите.

Погледнете днешните деца. От много ранна възраст те взимат в ръка телефон и не го изпускат нито за миг. Всичките им забавления са свързани с това.

Телефоните им дават възможност да правят къщи, да се борят с дракони, да хранят животни в измислената ферма, да си чатят с другарчета. Възможностите са неограничени, но всъщност ги осакатяват повече, отколкото можем да си представим.

Стоенето цял ден пред екрана и живеенето в един нереален свят води до затварянето на детето. То не може да създаде социални умения. После се чудим защо не може да общува и да си намери приятели, място в обществото, работа..

Причината е, че в тези години, когато има най-голяма свобода, тя му е отнета. И то напълно доброволно я е дало.

Тогава, когато е трябвало само да си играе и да се забавлява, то е предпочело да бъде вкъщи пред така изкусителния плейстейшън или лаптоп.

Ние, като родители, сме тези, които можем да позволим на детето да бъде истинско щастливо и да има наистина спокойно и красиво детство.

За тази цел нека си има определено време, в което може да играе на игри през деня, като не е повече от един-два часа. За сметка на това го запознайте с децата на свои приятели и познати.

Така дечицата ще намерят какво да правят и постепенно детето ще се научи да общува и да завързва контакти.

Винаги се интересувайте от децата си. Не ги оставяйте да плачат, винаги бъдете до тях!

Водете детето, колкото се може повече, на екскурзии. Нека открива красотата на природата още от малко. Така ще го възпитате да я уважава и обича.

Почивните дни, когато си оставате вкъщи, се погрижете закуската винаги да е топла, ароматна, вкусна и поднесена с много внимание и любов.

През лятото най-доброто място за прекарване на дългата ваканция е на село при баба. Тя никога няма да остави детето гладно, даже напротив, ще му разказва за живота едно време, ще го завива, дори когато навън е над 30 градуса, ще го целува нежно по челото всяка вечер, а всяка сутрин ще го чака с домашни вкусотии.

Няма рецепта за щастие, но филия лютеница, поръсена със сирене, чаша топъл чай, ходене бос по паважа, бране на череши, като прескочиш оградата, замеряне със снежни топки и открадната целувка от момчето, което харесваш, вършат работа. Поне такова беше моето детство!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay