Лицемерният морал

Докъде се простират границите на морала и какво всъщност е морал

Лицемерният морал

В трамвая, на улицата, в социалните мрежи - всеки ден се сблъскваме с хора, издигнали гордо лозунгите на високия морал. Тези, често анонимни, моралисти, стриктно спазващи 10-те Божи заповеди, си позволяват да съдят, анализират и рамкират хората според собствения си мироглед. Семейното огнище, вярността, честността и трудолюбието са висши ценности, а за развод, изневяра и аборт и дума не може да става.

Теоретично прераждането е възможно, но практически никой не се е върнал от отвъдното, за да ни каже. Затова сме склонни да приемем, че човек има един живот. И понеже средната продължителност на живота в света е около 71 години, а годините, в които живеем пълноценно са още по-малко, времето просто не стига да живеем и заради другите.

Иска ни се да сме еманципирани, а за равноправие се говори постоянно. Но истината е една - патриархалните догми още са тук и самите ние не желаем да се отървем от тях. А моралът все още приема майката, домакинята, прислужницата, но отрича любовницата, полигамната, проститутката. Лицемерно отстояване на правила, които никой в това прогнило отвътре общество не спазва.

Какво се е променило от времето на куртизантките? Те са били най-образованите, най-пищно облечените, най-желаните от неверните съпрузи. Само те можели свободно да изкажат своето мнение и да бъдат откровени до крайност. Моралните съпруги ги гледали със снизхождение, но всъщност това било просто страх и скрито възхищение. Искали да бъдат като тях- толкова силни, разкрепостени, свободни.

Това сигурно ви е познато. Минали са повече от пет века, а ние сме на същото място.
Какво е моралът? Оправданието на тези, които не обичат свободата, защото не знаят как да бъдат свободни, на тези, които имат нужда от господар, защото не могат сами да управляват живота си.

Моралът е лицемерието, зад което всички те се крият, защото ги е страх да не бъдат отхвърлени от едно общество, което не е еволюирало от векове. Те ще стоят и ще гледат от прозореца на влака, пътуващ бавно по релсите, които водят по един и същ маршрут вече толкова години, докато вие тичате по полето без посока. Те ще размахват заплашително пръст към вас, но всъщност ще искат да са там, ще искат да бъдат във вашата кожа.

165 15
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 07.02.2012|21:19
Никога не съм харесвала жените живеещи по този начин. Красотата им не трае повече от година две. След това изглеждат изцедени, с бръчки без време, с жълти от цигарите зъби, със сух и изморен поглед, сив тен. Но по-странното е, че не осъзнават това. Живеят с мисълта,че красотата е вечна и се гримират все по-силно и по-силно, за да скрият белезите на "живота"...докато заприличат на маймуни и пак не го осъзнават. Обаче!!! дълбоко в душите си, това са много чувствителни и умни същества, които нямат волята да се реализират така както биха желали, затова използват най-лесното оръжие-слабостта на мъжете. А мъже със слаби ангели дал Бог. За такава откровеност/описаната горе/ всеки би мечтал, но в лицето единствено на близък и приятел.:) когато човек има свобода и не знае как да я използва прави простотии. Питам аз, всяка жена поискала да бъде куртизанка, какви са й целите???
3
Не е посочен 23.11.2011|10:42
Съгласна съм с тезата на авторката. У нас все още доминира среднивековният мироглед за всичко. А що се отнася до куртизанките - те наистина са били достойни за възхищение. Била са образовани, четели са книги, знаели са няколко езика. Просто не са произлизали от знатен род и заради това не са ги искали за съпруги. Тогава ( както в частност и сега ) бракът е бил вид договор, който защитава определени интереси.
2
Не е посочен 21.11.2011|13:43
И аз така смятам, че това е оправдание да си правиш каквото поискаш, защото си 'свободолюбив', а всъщност това е свободия, не свобода
1
Не е посочен 21.11.2011|12:20
Май някой си търси извинение за простотйте които прави ....
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay