Малко известни факти, които могат да спасят живота ви

Малко известни факти, които могат да спасят живота ви

Паниката, прилагането на грешни действия или подценяването на сериозността на ситуацията може да доведе до много лоши последици. И често това се дължи на липса на познания.

Направихме списък с факти, които могат да ви помогнат да действате правилно в критична ситуация:

Използване на множество почистващи препарати

Никога не използвайте белина с други почистващи препарати на базата на амоняк едновременно в едно и също помещение. Сместа от газове прави токсичен газов хлорамин, който може да причини някои неприятни симптоми, а в някои случаи дори е опасен за вашето здраве. Амонякът често се намира в почистващи препарати за прозорци и огледала.

Замайване под вода

Ако сте в ситуация, когато не знаете къде е повърхността на водата и сте потопени, пуснете няколко мехурчета въздух и гледайте къде отиват. Балончетата все пак ще се издигнат и всичко, което трябва да направите, е да ги следвате.

Ако сте закъсали с колата насред нищото

Ако нямате начин да изпратите сигнал, всъщност можете да използвате резервната гума на колата си. Димът от гумата ще се види на няколко километра и някой със сигурност ще го забележи. Това, което никога не бива да правите, е да се отдалечите от колата, търсейки помощ. 

Горящо олио на печката

Най-добре е да не оставяте тигани или фритюрници без надзор. Но ако огънят вече е започнал, не се опитвайте да го потушите с вода: това само ще засили огъня. По-добре е да поставите сода за хляб или да покриете огъня с капак, който ще прекъсне притока на кислород.

Идентифициране на давещ се човек

Давещите се хора обикновено не крещят за помощ и не издават шумове, привличащи вниманието на всички. Ако някой наистина се дави, обикновено е толкова изтощен, че не може да крещи и когато главата му се появи над повърхността, всичко, за което има време, е да си набави достатъчно въздух, за да диша, а не да крещи. Когато човек се дави, обикновено главата е наклонена назад. Ако косата е дълга, обикновено е на лицето, очите не са съсредоточени, а движенията са бавни и трептящи.

Обаждане за изпращане на линейка или полиция

Първото нещо, което трябва да кажете на оператора, е вашето местоположение, а не причината, поради която се обаждате. Ако ситуацията ще ви накара да спрете разговора, по-добре е операторът да знае местоположението ви. След това ще изпратят някого до мястото, за да провери нещата. Ако те знаят само причината за обаждането, но не и местоположението, няма да могат да помогнат.

Случайна среща с диво животно

Всяка драскотина или ухапване от диво животно може да доведе до бяс. В рамките на 10-15 дни трябва да дезинфекцирате раната и след това незабавно да посетите лекар. Всеки час, който губите, намалява шансовете ви за оцеляване. Това инфекциозно заболяване е почти невъзможно да се лекува, ако мине твърде много време.

Голяма гръмотевична буря

Теорията, която казва, че една гръмотевица не удря на едно и също място, е погрешно схващане. Вероятността за втория удар е доста голяма, така че се опитайте да останете по-далеч от центъра на бурята (но не бягайте).  Отървете се от всякакви метални предмети и мобилния си телефон.

Пресичане на пътя

Ако пресичате пътя и виждате ярка слънчева светлина на предното стъкло на кола, е напълно възможно шофьорът да не ви види. По-добре е да оставите колата да мине, дори ако правилата казват друго.

Скачане във водата от високо

Винаги затискайте носа си, когато скачате във вода. Водата може да има много опасни микроорганизми в нея като Naegleria fowleri. Ако влязат в носа ви с много вода, те могат да влязат в мозъка и да причинят първичен амебичен менингоенцефалит, което води до смърт в почти 100% от случаите. Но ако погълнете тези организми, нищо няма да се случи.

Човек с диабет, изгубил съзнание

Ако човек с диабет е загубил съзнание, не можете да инжектирате инсулин - това може да го убие. През повечето време диабетна кома се причинява от хипогликемия (липса на захар), а инсулинът само ще влоши ситуацията. Това, което трябва да направите, е да се обадите на линейка и да се опитате да дадете на човека малко захар - това ще помогне много. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay