Най-редките и скъпи кукли в историята на Барби

Най-редките и скъпи кукли в историята на Барби

Някога бяхме деца и си мечтаехме да имаме стая пълна с кукли Барби, с което да изграем денонощно. И докато едно време тези кукли бяха скъпи и не толкова достъпни, то днес Барби се предлага почти навсякъде, във всякакви вариации и стилове.

В началото на март знаменитата кукла отпразнува своята 63-та годишнина и по този повод решихме да ви разкажем за едни малко по-различни кукли Барби, които и до ден днешен са истински легенди и малцина имат щастието да ги притежават в своите колекции. Те не са просто редки, но и за да се сдобиете с тях ще ви се наложи да отделите цяло състояние!

Gala 40th Barbie

Година на производство: 1999

Цена: 50 долара

Най-редките и скъпи кукли в историята на Барби

Тази кукла с ограничено издание отбелязва 40-ата годишнина от дебюта на Барби. Тя е облечена с елегантна синя рокля, която представлява нейния рожден камък, аквамарин, докато блестящата пчела на раменете ѝ символизира постоянство чрез старата поговорка, че пчелите не е трябвало да могат да летят, но все пак го правят.

Лунрана Нова година

Година на производство: 2021

Цена: 50 долара

Най-редките и скъпи кукли в историята на Барби

Тази кукла е ново издание в колекцията на Барби, което я прави една от най-евтините кукли в този списък. Тя обаче се продава в ограничени количества като на всеки купувач се разрешават само две кукли. Куклата носи червена традиционна рокля със син контур и обеци с пискюл. Компанията производител Mattel призовава колекционирането на тази кукла Барби да се превърне в заветна традиция, показвайки, че тя ще бъде колекционерска вещ в бъдеще.

Lunch at the Club

Най-редките и скъпи кукли в историята на Барби

Година на производство: 2000

Цена: 130 долара

Проектиран от Робърт Бест, тази Барби е почит към елегантността и модата от 50-те години на 21-ви век. Куклата носи костюм от сив туид и розова шапка, която допълва прическата ѝ. Самата Барби също е препратка към миналото, тъй като дизайнът на лицето и грима ѝ съвпадат с оригиналните визии на Барби. Бест е отговорен за създаването на няколко кукли, включително скорошни, вдъхновени от поредицата Междузвездни войни.

Water Lily

Най-редките и скъпи кукли в историята на Барби

Година на производство: 1997

Цена: 529.98 долара

Куклата е създадена в чест на "Водните лилии" на Клод Моне, с нестандартна рокля в меки водни цветове, които имитират тези, открити в произведението на Моне. Полата на Барби включва още триизмерни водни лилии в бледо и тъмно розово, както и мъниста, стичащи се по ръката и корсажа. Въпреки че не е най-скъпата кукла, тя все още струва над 500 долара в отлично състояние.

1988 Happy Holidays

Най-редките и скъпи кукли в историята на Барби

Година на производство: 1988

Цена: 2,500 долара

Тази Барби е е облечена в голяма червена бална рокля в стил 80-те, която включва много тюл и огромна руса прическа. Тя е първата кукла от традиционната серия на празничните кукли Барби. Това, заедно с относителната ѝ възраст, я прави една от най-ценните кукли на бранда. В отлично състояние, закупуването ѝ струва на колекционерите над 2000 долара.

Мария Антоанета

Година на производство: 1993

Цена: 2,999 долара

Най-редките и скъпи кукли в историята на Барби

Тази много детайлна Мария Антоанета е част от поредицата "Women of Royalty", която "чества" историческите европейски кралици. Точно съобразена с пищните тоалети на Антоанета, тази кукла се отличава с бледосиня бална рокля със златни детайли, тежка прическа, допълнена с шапка с пера. Тя носи сравнително голяма огърлица с кристали, като идеален завършек на визията.

Inland Steel Barbie

Година на производство: 1967

Цена: 3,232.08 долара

Най-редките и скъпи кукли в историята на Барби

Куклата е уникална както с това, че е рядка, така и с облеклото си. Куклата е част от кампанията Inland Steel, която позволява на купувачите да я получат по пощата, което я прави много по-рядка. Има я в две версии - като брюнетка или блондинка, облечена в розов бански с рокля, наподобяваща тенекия, вдъхновена от авангардния дизайн на Пако Рабан. Тя бива изпратена в картонена кутия с надпис "Барби обича подобрителите". Опаковката включва и алуминиева карта, в която се посочва, че Барби е "Най-добре облечена жена", която купува дрехите си от Inland Steel Container Company.

1997 Holiday Barbie с печатна грешка на кутията

Година на производство: 1997

Цена: 2000 долара

Най-редките и скъпи кукли в историята на Барби

Куклата е ценна, защото има зелени очи, но кутията ѝ я изобразява със сини очи. Това е грешка, която компанията Mattel бързо поправя, след като само няколко кутии успяват да излязат на пазара. Всъщност тази кукла е рядка от самото начало, тъй като е достъпна само за членове на официалния клуб на колекционерите на Барби. Грешката в кутията прави този силно желан колекционерски артикул много по-ценен.

Midnight Red Barbie

Година на производство: 1965

Цена: 12,544.96

Най-редките и скъпи кукли в историята на Барби

Тази винтидж Барби от 1965 г. е алтернативна версия на много по-разпространения дизайн на Midnight Blue. Барби носи класически бели ръкавици и наметало с червена кожа върху бална рокля. Косата ѝ е оформена на висока опашка с розова лента за глава. Тя се продава на търг през 2006 г., така че стойността ѝ най-вероятно се е увеличила оттогава.

De Beers Barbie

Година на производство: 1999

Цена: 85,000

Най-редките и скъпи кукли в историята на Барби

В чест на четиридесетата годишнина на Барби, диамантената компания De Beers проектира и продава на търг специална кукла, което я прави една от най-редките съществуващи модели на Барби. Струвайки 85 000 долара, тя е и една от най-скъпите кукли Барби, правени някога, в резултат на 160-те диаманта, представени върху нейното декоративно  горнище, както и нейните миниатюрни аксесоари от бяло злато. Тя носи розова пола и оранжев шал, които контрастират с тъмната ѝ коса и прав бретон.

Barbie by Stefano Canturi

Година на производство: 2010

Цена: 302,000 долара

Най-редките и скъпи кукли в историята на Барби

Тази кукла е екстравагантен пример за единствено по рода си произведение на изкуството, което я прави една от най-редките съществуващи Барби. Кантури, известният дизайнер на бижута, създал огърлицата на Сатин за филма "Мулен Руж", получава пълна творческа свобода при създаването на тази кукла, избирайки нейното облекло, грим прическа и разбира се бижута. Куклата е облечена черна мини рокля от тюл и носи платинено русата си коса на висока опашка, допълнена от изящно колие с рядък розов диамант, заобиколен от бели диамантени детайли. Пищната визия я прави най-скъпата кукла Барби, продавана някога за над 300 000 долара.

     
     

 

     
2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay