Никулден е! Почитаме Св. Николай Чудотворец

Никулден е! Почитаме Св. Николай Чудотворец

На днешния ден православната църква почита Св. Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола. Това е един от най-почитаните светци и един от най-големите християнски празници през годината.

Свети Николай е покровител на моряците и рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, на него се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят.

Роден е през III в. в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. 

През целия си живот светецът помагал на страдащите, защитавал невинните и укрепвал слабите със словото на истината и вярата. Според преданията, той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. 

Има две основни традиции, свързани с днешния празник. Задължително на трапезата трябва да присъстват риба и хляб, а също днес се украсява елхата. Макар че на днешно време малко хора следват това правило и обикновено коледната украса се поставя малко по-рано, около 1-ви декември, приготвянето на риба е нещо, което в почти всяко българско семейство се случва днес. 

Според традициите, трябва да се приготви риба с люспи, като този, който я почиства трябва да бъде много внимателно. Не бива люспите да падат на земята, защото се вярва, че ако някой настъпи люспа от шарана, ще се разболее. 

Люспите от рибата за Нукулден се почистват, изсушават и се слагат в портмонето, за да бъде пълно през цялата година. 

Костите от рибата пък не се изхвърлят, а се събират и изгарят. След това се хвърлят в течаща вода (река) или се закопават в земята. Това се прави за плодородие и благополучие.

Най-типичното ястие за днешния ден е пълненият шаран. На трапезата присъстват също обреден хляб и постни ястия- сарми, чушки, боб, царевица. 

Никулден също е и един от най-празнуваните именни дни в България. На днешния празник имен ден имат Никола, Николай, Никол, Николина, Николета и други. 

Честит празник!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!




0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay