Огледалото е чудовището, от което бягаме

Огледална фобия преследва дамите

Огледалото е чудовището, от което бягаме

Часовникът тиктака, времето лети, а ние неусетно празнуваме поредния рожден ден. Мисли от рода на: "Ах, кога мина това време" бродят из съзнанието, а изправянето пред огледалото е най-неприятният момент в ежедневието. Там се крие реалността! Следите на времето и несъвършенствата, които ще ни съпътстват до безкрай.

 

И веднъж след като детайлният оглед приключи, огледалото се превръща в "предмет най-омразен, бягай надалеч". Защото в него няма да открием младостта на момичетата от тв екрана, или изваяната фигура на жените от списанието. Ще се сблъскаме с действителността, отново и отново, съзнавайки безсилието си.

 

Оказва се, че тази огледална фобия си има наименование, и е позната на много. "Синдром на огледалната тревога в средна възраст" измъчва 90% от дамите над 40 години. Специалистите разкриват още, че мнозинството от жените губят драматично своята самоувереност, а най-лесният начин да мислят по-малко за външния си вид е отбягването на огледалото.

 

Специално направено проучване по темата сочи, че всичките 1 200 участнички на средна възраст желаят да променят нещо, свързано със фигурата си. Най-често става въпрос за коремната област, ръцете или краката. Все пак жените сме известни със своята суета, а тялото е външният облик, с който се представяме на света.

 

"Жените достигат връхната точка в отношенията си с околните, майчинството и емоциите, когато достигнат средна възраст. Те са отгледали децата си, уверени са в работата си, намират се в състояние на "мъдър комфорт" с живота си и са спокойни за бъдещето. За съжаление обаче същото не може да се каже за чувствата им по отношение на фигурата. Днес женската красота се идентифицира с младостта. Тази зависимост не е психологически обоснована, но фактите са налице - голяма част от дамите на средна възраст се смятат за безинтересни, докато жените на около 20 години се определят като привлекателни", обяснява Сюзън Куулиам, експерт по поведенческа психология, цитирана от БТА.

 

 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 15.04.2011|15:15
За жените това е възрастта, от която най-много ги е страх. Когато са на 30 си казват, че още са млади, но станат ли на 40 се променя всичко. Твърдят, че вече остаряват, не са пълноценни жени и т. н. Въпреки, че за близките им не не мислят по този начин. Била си на 39 и си се чувствала още млада и изведнъж, когато станеш на 40 не означава, че вече си стара.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay