Хората, които имат по-малка сестра са по-предразположени към наднормено тегло

Хората, които имат по-малка сестра са по-предразположени към наднормено тегло

За едно момиче е по-забавно да има по-малка сестра. Можете да говорите за много неща и да споделяте дрехите си. Но какво ще стане, ако ви кажем, че рискувате да станете с наднормено тегло, само защото сте родени преди сестра си?

Ето кои са възможните причини за това:

Направено е проучване на 13 406 двойки шведски сестри, родени между 1991 и 2009 г., което заключва, че първо родените деца имат по-голям индекс на телесна маса (BMI) и е по-вероятно да са с наднормено тегло или затлъстяване. Според проучването, по-големите сестри са малко по-леки от по-малките си сестри по рождение, но когато са израснали и самите те очакват деца, те са с 2.4% по-висок ИТМ.

Освен това, те открили, че сестрите, които са родени по-рано, са с 29% по-предразположени към наднормено тегло. Те също са с 40% по-склонни към затлъстяване.

Хората, които имат по-малка сестра са по-предразположени към наднормено тегло

Каква би могла да бъде причината за тези тревожни открития? Има няколко теории. Една такава теория е научна, при която професор Уейн Кътфийлд от Института Лиггинс в Университета на Окланд казва, че кръвоносните съдове, които доставят хранителни вещества на плода, изглеждат малко по-тънки при първите бременности. В резултат на това е възможно намаляване на снабдяването с хранителни вещества, което води до риск от отделяне на повече мазнини и инсулин, който по-малко ефективно действа по-късно в живота.

Друга теория е културна. Д-р Мария Пенья, директор на Центъра за управление на теглото в болницата "Ленокс Хил" в Ню Йорк, отбелязва, че майките са по-склонни да прехранват първите си бебета, за да гарантират "здравословно тегло". Този хранителен навик може да продължи през целия живот.

Съперничеството между братята и сестрите е още една приемлива теория. "Може би първото дете се конкурира с второто родено за храната в домакинството. 

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay