Вярно ли е, че избираме партньора си по аромата му?

Вярно ли е, че избираме партньора си по аромата му?

Най-често "любовта от пръв поглед" се дължи на миризмата. Човек може дори да не осъзнава това, но обонянието играе важна роля при избора на партньор. Ще ви разкажем как носът помага да открием нашата сродна душа.

Привличат ли се противоположностите или не?

Оказва се, че предпочитаме миризмата на човек, който се различава от нас по определени гени - основният комплекс за хистосъвместимост (MHC). Това твърдение е потвърдено от експеримент, при който жените саа помолени да помиришат мъжки тениски и да изберат тази, която им харесва. Всички субекти избират дрехи, принадлежащи на генетично различни от тях мъже. В същото време, водейки се по външния вид, ние сме привлечени от хора с подобна хистосъвместимост. Според проучване от 2014 г. хората също харесват миризмата на тези, с които имат сходни политически възгледи.

Как възприемаме миризмите?

В реалния живот е някак нереалистичн да започнем да подушваме приятелите си. Затова най-често усещаме миризма на друг човек чрез ръкостискане. В резултат на проучване от 2015 г. учените установяват, че след като поздравяват представител от същия пол, субектите подушват дясната си длан. А с противополжния пол - лявата.

Така участниците сравняват миризмата на потенциалния партньор и тяхната собствена. Ароматът на един и същ човек може да се промени в зависимост от хормоналния фон. Например, мъжете са най-привлечени от миризмата на жена по време на овулацията и най-малко от тази, която приема хормонални контрацептиви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay