Парасоциални отношения: Рискове и ползи

Парасоциални отношения: Рискове и ползи
unsplash

Ако сте в едностранна връзка със знаменитост или някой друг, когото не познавате лично, може да сте в парасоциална връзка. Може да крие рискове за вашето здраве и благополучие. Но експертите казват, че може да има и ползи.

Има ли различни видове парасоциални връзки?

Да! Те включват:

Развлекателно-социална парасоциална връзка е, когато сте увлечени от знаменитост.

Интензивно-личната парасоциална връзка е известна също като поклонение на знаменитости. Може да вярвате, че сте в лична връзка със знаменитостта или че знаменитостта е вашата сродна душа.

Гранично-патологичната парасоциална връзка включва фантазии и принуди, които не можете да контролирате. Може да имате заблуди, че любимата ви знаменитост би искала да се появите в дома му.

Здравословни ли са парасоциалните връзки?

Те могат да имат ползи за вас и хората около вас, показват изследванията. Те включват:

Намаляване на предразсъдъците. Едно проучване установи, че публикации в YouTube за борба с биполярно разстройство намаляват тревожността и предразсъдъците към психичните заболявания сред зрителите. Но те не повлияха на имплицитните предразсъдъци, което е, когато не сте наясно с предразсъдъците си.

Намаляване на стигмата. Когато знаменитост или инфлуенсър публично споделя своите здравословни проблеми (включително психично здраве), това може да намали стигмата, свързана със здравето.

Повишаване на самочувствието. Хората с ниско самочувствие могат да се чувстват по-уверени поради парасоциална връзка. Парасоциалната връзка може да им помогне да се почувстват по-близо до човека, който искат да бъдат, установяват някои изследвания.

Насърчаване на здравословно поведение. Спортните фигури, влиятелните лица и знаменитостите могат да бъдат положителен пример за подражание, ако правите промени в начина на живот, справяте се с болести или преминавате през рехабилитация от алкохол или наркотици, както те са направили в социалните медии.

Коване на връзки. Когато фенове на знаменитост или инфлуенсър се свързват помежду си, това може да им помогне да се чувстват по-малко изолирани. Установено е, че колкото повече време прекарвате с истинските си приятели в социалните медии, толкова по-малко можете да ги различите от непознати, които следвате в социалните медии.

Въпреки че парасоциалните връзки не включват реални взаимоотношения, проучванията показват, че те действително могат да разширят социалната ви мрежа понякога. 

Могат ли парасоциалните връзки да ми навредят?

Понякога. Те може:

Да спрат здравословното поведение. Парасоциална раздяла е, когато прекратите парасоциална връзка. 

Да нарушат психичното ви здраве. Самосравненията могат да повлияят негативно на вашето психично здраве, като например да желаете да имате физиката или парите на знаменитост.

Да подбудят мании. В екстремни случаи гранично-патологичното ниво на парасоциални връзки може да ви накара да се изолирате от реалността. Това също може да доведе до преследване на знаменитост. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay