Модна грижа за природата

Дънки, които прочистват въздуха са новият хит на английския пазар

С развитието на технологиите нараства и загрижеността ни към околната среда. От научния сайт Newscientist разбираме, че модната дизайнерка Хелън Стори е намерила смисъла на живота си във връзката между модата и грижата за природата.

Британската дизайнерка е създала еко линия дънки, които могат да прочистват замърсения въздух. Колекцията ѝ носи името Catalytic Clothing и вече е хит сред дамите на Острова, които освен за външния си вид, се грижат и за средата, в която живеят. Учудени от таланта на дънките, намерихме научното обяснение на техните умения. Дрехите са напоени с наночастици от титаниев двуокис, което води до прочистването на до 10 гр вредни натриеви окиси, които се превръщат в нитрати и се отмиват с изпирането.


Еко колекцията не е първа за иновативната дизайнерка. Преди време тя създаде рокля, която за секунди се разтваря във вода, а посетителите на Музея на модата в Шефийлд имаха честта да бъдат свидетели на невиждания процес.

Чрез дизайнерските си приумици Хелън Стори иска да покаже на обществото, че непрестанната смяна на тенденциите е безсмислена, а модерните дрехи са тези, които не изискват особени грижи и са безвредни за околната среда.


(Fe) Catalytic Clothing from Protein® on Vimeo.

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay