На закуска във Франция, на обяд в Тайланд, а на вечеря в Индонезия

Храната по света

Храната и туризмът вървят ръка за ръка, както самолетите и летищата. Независимо къде решите да отидете, все ще имате трудности в намирането на поне едно кулинарно преживяване, което да ви помогне да разберете местната култура. В някои страни, кухнята е отличителен белег, който тегли хиляди туристи към границата на родината си.

Ето и нашите 11 предложения за истинска кулинарна нирвана.

 

Тайланд: седейки на кръстопът между Индия, Китай и Океания, тайландската кухня е може би най-доброто от всички – по техника и съставки. Ястията обикновено имат много чесън и люто. Друг основен елемент в екзотичната тай кухня е сок от зелен лимон, кориандър и лимонена трева, които дават характерният вкус на храната там. Легендарните рибен сос и паста от скариди се грижат за соления вкус.

 

Гърция: от маслини до октопод, истинският вкус на Гърция зависи от свежест и неподправеност. Маскирането и усложняването на оригинални вкусове не е истината, особено, когато става дума за прясно изпечен хляб, розови домати или прясна риба от Средиземно море. Обядът е основното ядене – протича с постоянното носене на вкусотии, в момента в който са готови. Нищо не се чака.

 

Китай: от магазинчета в тъмни улички до 5-звездни банкетни зали, Китай има едни от най-добрите вкусове в света. Културни предписания от Ин и Ян (баланс и хармония) са доказателството в купата: с храни от зеленчуци и плодове до затоплящи подправки и месо. Китайците наблягат на ориз, но също предпочитат юфка, която почти винаги придружава ястията им. Имат разнообразни регионални специалитети, повлияни главно от история и география.

 

Франция: сирене и шампанско, охлюви и багети, французите са известни със своите хранителни продукти. Френската кухня отдавна се е прославила с голямото си разнообразие от храни. Различният климат и география на всеки регион са повлияли на регионалните специалитети. Много хора във Франция считат обяда за основното ядене, въпреки че 2-часов маратон рядко се прави. Коронното хапване е много богата, домашно сготвена вечеря от 6 различни плата.

 

Испания: каталонската кухня е може би сред отличниците по гурме в целия свят. Както други регионални испански кухни, така и каталонската обича подправки като шафран и кимион, както и подсладено с мед. Смесица от съставки и традиция прибавят чувственост към барселонската характерност. Използват морски дарове и месо в различни видове сосове. Вечерята е основното събитие, но никога преди 9 вечерта.

 

Мексико: бихте ли искали малко магически реализъм с енчеладата си? Мексиканската чувственост към очароване и влияние също се поднася на хората в чиниите, с храните им, главно по време на празници. Мексиканската кухня е силно повлияна от испанската, с щипка френска и африканска капка история. Ястията с основа царевица и боб са легендарни.

 

Италия: храната ѝ може би е основният и най-известен износ. А и има добра причина света да я иска. Въпреки различните вариации в различните региони, някои подобни вкусове обединяват страната с кулинарните си творения. Замислете се за тънка, хрупкава пица, паста и ризото, а за пиене... една дума – кафе! Италианците го правят най-добре.

 

Индия: многообразната индийска гастрономия мени формата си с всяка следваща крачка между кварталите, градовете и щатите. Базата на повечето ястия е ориз и roti. Обикновено те си партнират с dhal, зеленчуци и лютеница. Месо и риба също могат да бъдат добавени. Каквото и обаче да е яденето, то обикновено е подправено с много и различни тежки и пикантни подправки, които го правят забележително и незабравимо.

 

Япония: ако успеете да си извиете така езика, че да произнесете менюто, японската кухня е най-благодатната за устата и стомаха. Повечето японски ресторанти се концертират върху специалитети, като yakitori (шишчета от пиле или зеленчуци на грил), суши или сашими, темпура или различни разновидности на юфка. На върха на японската кухня е kaiseki (добавка към традиционната чаена церемония) - съчетава съставки, подготовка, сигурност и церемония в продължение на няколко малки курса за разграничаване на нежното изкуството на храненето.

 

Индонезия и Малайзия: индонезийската и малайзийската кухня са една голяма замяна: Китайската, Португалската и Индийската колонии и търговците са повлияли на съставките и кулинарната концепция. Те са нации, които са добре представлявани от храната си. Изобилието на ориз е характерно за плодородния терасовиден пейзаж на региона, а подправките напомнят на времена на търговия и инвазии. Чилито дава ехо на страстта, която крият народите. Индонезийската и малайзийската кухня не са сложни и претенциозни и вкусовете седят отделно, простичко и съществено.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay