Красива на работното място? Помисли пак...

Красавиците по-трудно си намират работа

От какво значение е външният ни вид, когато си търсим работа? Нови проучвания показват, че докато привлекателните мъже имат по-големи шансове да спечелят работната позиция, то при жените състоянието е съвсем различно. Хубавиците трябва да внимават, защото според експертите красотата може да бъде спънка в интервюто за работа.

 

В проучване, проведено от икономистите от Университета "Бен Гърион" в Израел, изпратили 5 312 автобиографии към 2 600 компании, които са публикували обяви за свободни работни позиции. Списъкът с автобиографии бил разделен на две части: едната представлявала само информация относно кандидата, а другата имала бонус – снимка. Лицата на изображението били атрактивни млади мъже и жени, както и хора, изглеждащи по-незабележимо.

 

В крайна сметка, работодателите извикали на интервю 14,5 процента от кандидатстващите. Интересен е факта, че 19,9 процента от привлекателните мъже били потърсени, докато процента при тези които изглеждат по-обикновено е 13,7. Само 9,2 е процентът на представителите на силния пол, извикани без снимка.

Въз основа на резултатите излиза, че атрактивните мъже трябва да изпращат по пет автобиографии заедно със снимки, за да спечелят сърцето на работодателите. Обикновено изглеждащите мъже трябва да се потрудят повече като "нахалстват" с единадесет изпратени автобиографии, също придружени с изображение.

Различна е ситуацията обаче при женския пол. Процентът при потърсени жени без прикачена снимка е 16,6, което всъщност е най-високият резултат сред всички "нежни" кандидати. Тези от тях, които били по-малко атрактивни получили обратен отговор, равен на 13,6 процента, а в сравнение с представителите на хубавиците, потърсени били 12,8 процента.

 

 

Изследователите установили, че ако изпратят същите автобиографии на агенциите по заетостта, обратен отговор ще получат всички жени. Но ситуацията в компаниите изглежда е различна. Изненадващият факт е, че атрактивните жени биват по-рядко одобрени от работодателите, а тези които изглеждат по-обикновено – по-търсени. Този резултат говори за силна дискриминация срещу красивите жени от хората, които се заемат с подбор на персонала.

 

След края на проучването, изследователите се свързали с компаниите, за да установят кои точно са хората, които отговарят за новите кандидати. Почти във всяка една фирма основното действащо лице била млада жена, от 23 до 34 годишна и ... необвързана! Заключението е само едно: "Когато млада дама осъзнава, че трябва да се конфронтира с друга, по-привлекателна от нея личност, завистта играе основна роля в определянето на решенията й."

 

В допълнение изследователите казват, че са забелязали различни реакции към автобиографиите със снимка, в зависимост от пола на кандидата. Ако човека на изображението е представител на силния пол, то това се приема за знак на увереност и опитност. Но когато кандидата е жена, то тя се приема като използваща външния си вид, за да се сдобие с успех.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay