Развитие в застой. Как се случва в офиса?

Развитие в застой

Случва ли ви се често да сменяте работното си място и отново и отново да се приспособявате към новата среда? А след като навлезете навътре в материята, да усещате, че това не е вашето "леговище" и след кратък разговор с шефа да се озовавате пред вестника със свободни работни позиции. Ако историята ви е напълно позната, значи има нещо гнило.

 

Ако преди дългогодишните служители в една компания се ценяха много, то сега нещата са малко по-различни. Работодателите често търсят бързо развиващи се кандидати, по възможност с натрупан опит от предишни позиции и завидни умения.

 

Трябва ли и ти да се превърнеш в служител с десет годишен опит във фирмата или пък да се озовеш от другата страна – като професионалист, който е работил в най различни компании през последното десетилетие. Ако изпитваш нужда някой да ти даде насоки, за да разбереш кое е най-доброто за твоята кариера, то разгледай нашия списък с плюсове и минуси за двата варианта.

 

Предимствата на дългогодишния служител


Постоянството в една компания говори за надеждност и стабилност. Работодателите се нуждаят от хора, в които да имат доверие, от персонал, които идва на работа навреме, изпълнява задълженията си успешно и не се притеснява от присъствието на шефа си. Ако усещаш, че в настоящата ти работа нещата вървят както трябва и хората ти се доверяват, то значи мястото е подходящо за дългосрочна реализация.

Колкото повече, толкова по-леко.
Когато научиш добре всяко свое задължение и евентуална спънка, то значи вече можеш да работиш без излишни затруднения. Ако знаеш наизуст инструкциите за работа с ксерокса и си научила какво означава всяко изражение на шефа ти, значи можеш да се пуснеш на автопилот и да обърнеш внимание на други свои качества, които да развиваш.

Всичко е предсказуемо
. Когато усещаш, че всичко в работата ти е напълно предвидимо и под контрол, можеш да използваш този плюс, за да планираш личния си живот. Знаеш приливите и отливите на купищата задачи за свършване и отлично можеш да предвидиш кога да отидеш на парти или да си отделиш уикенд за работа. Това означава по-пълноценен личен живот, комбиниран със завидните ти умения да спазваш крайните срокове и добре свършената работа.

 

Минусите на постоянната работа

Демотивация. Задълженията са си едни и същи всеки ден, заплатата твърдо не е помръдвала от много време, а наличието на бъдеща промяна не се усеща. Този сценарий може да звучи добре за хората, които не се нуждаят от развитие и обичат да играят на сигурно. Ако обаче не си от този тип, е време да изявиш желанията си за промяна. Покажи на шефовете си, че си професионалист – изпълнявай задълженията си с по-голяма мотивация, а ако усещаш достатъчно увереност в себе си, поискай среща с шефа, за да изявиш желанието си за развитие.

 

Отблъскащо самодоволство? Често срещано е при по-дългогодишни служители, които сякаш тайно заемат позицията на шеф, когато той липсва. От една страна това чувство на сигурност и контрол е напълно нормално. Когато някой знае, че компанията разчита на него и шанса да изгуби работното си място е много нисък, то тогава е съвсем очаквано едно по-високо самочувствие. Но границата между отблъскващите и надменни "коне с капаци" и истинските професионалисти е много тънка.

 

Да изгубиш правилния си усет. Всяка индустрия се променя, включително и твоята компания. Ако се задържиш на едно място за по-дълго, но не влагаш никакви усилия за развиване на нови умения, то има вероятност да изостанеш много по пътя на успеха. Отделяй повече време и енергия за нови запознанства, посещения на семинари, четене на материали във връзка с новите тенденции. Всяко едно занимание, което говори за твоето развитие ще те поддържа във форма и ще те нарежда сред ценните кадри на компанията.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay