"Няма рай и живот в отвъдното!", категоричен е Стивън Хокинг

Хокинг за живота и смъртта

"Няма рай и живот в отвъдното!", категоричен е Стивън Хокинг

Историята за рая и ада интригува хората векове наред. Неизвестното дразни и влудява, плаши и успокоява, зависи каква е твоята гледна точка за живота и неговия край.

 

Отлитаме за рая или потъваме в ада, това е най-измислената история, която съществува, смята британският физик Стивън Хокинг. Приказка създадена за онези, които се страхуват от смъртта, разказва той в обширно интервю за вестник Guardian.

 

Хокинг е на мнение, че когато мозъкът изключи завинаги, настъпва и истинският край. Той е твърде далеч от религиозната утеха, приема нещата хладнокръвно и невъзмутимо.

 

Всъщност легендарният физик страда от нелечимо заболяване, наречено амиотрофична
латерална склероза, диагностирано още на 21-годишната му възраст. Болестта го тласка към творчеството на Вагнер, а страданието прави живота му двойно по ценен, "разтърствайки" разбиранията му.

 

"Живях под угрозата от ранна смърт през последните 49 години от живота си. Не се страхувам от смъртта, но и не бързам да умра. Има толкова неща, които трябва да свърша преди това!", разказа той.

 

Според Хокинг нашият мозък е компютър, който спира да работи, когато компонентите му се повредят. "Няма рай и живот в отвъдното за развалените компютри, това е само една красива приказка за хора,страхуващи се от тъмнината!", заключава физикът.

 

Най-добрите съвети, които Стивън Хогинг отправя към читателите на вестника гласят, че трябва винаги да осмисляме максимално действията си. Да живеем днес, да реализираме потенциала си по време на земните дни!


1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 17.05.2011|15:43
Първите симптоми на болестта му се появили след влизането му в Кеймбридж. Окончателната диагноза му е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първата му женитба. Докторите му казали, че едва ли ще живее повече от 1-2 години. Въпреки това, той не се отказал да се бори с болестта си. Той е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината. От 1985 г. използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва Интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира — един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му. За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес е изключително труден и бавен. Той е истинско чудо на медицината и ни показва как не трябва да спираме да се борим и да не се отказваме, ако искаме да живеем.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay