Джуди Денч е най-голямата звезда на театралната сцена за всички времена

Театралната звезда на всички времена

Джуди Денч е най-голямата звезда на театралната сцена за всички времена

Джуди Денч оглавява класацията на специализираното издание "Стейдж" за най-големите театрални звезди на всички времена. Актрисата изпреварва легенди на сцената като Лорънс Оливие и Иън Маккелън.

 

На второ място в класацията на най-големите звезди на театъра е Маги Смит, а на трето - Марк Райлънс.

 

Джуди Денч работи в театъра от 50-те години на миналия век. Театралният й дебют на професионална сцена е през 1957 година с ролята на Офелия ("Хамлет"). Следват запомнящи се роли в представления с Кралската Шекспирова компания и Националния театър.

 

Талантливата британка пренася ролите от сцената на екрана във филмови адаптации като "Сън в лятна нощ” (1968) и "Макбет" (1978), където играе лейди Макбет. На широката публика тя става позната с ролята си в първия филм за Джеймс Бонт с Пиърс Броснан в главната роля - "Златното око” (1995).

 

Носителка е на 10 награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА), седем награди "Лорънс Оливие" - най-престижните британски театрални отличия, две награди "Златен Глобус" и "Оскар" за 8-минутната й изява като кралица Елизает във "Влюбеният Шекспир”.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay