5 ползи за здравето от боба Пинто

5 ползи за здравето от боба Пинто
unsplash

Скромният Пинто боб е много по-мощен, отколкото изглежда. Той е пълен с хранителни вещества и може да се похвали с богата вътрешност и блед цвят, което го прави незаменим в много рецепти и адаптивен за замяна с други бобови растения.

Кремообразната текстура на зърната Пинто ги прави подходящи за смилане, а техният неутрален, почти земен вкус добавя приятни нотки към храната от редица кухни. Продаван сух и в консерви, бобът Пинто е навсякъде и трябва да бъде включен в балансирана диета поради толкова много причини.

Ето някои от най-добрите ползи за здравето от Пинто боб:

1. Пинто бобът е полезен за червата, сърцето и мускулите

Искате ли да подобрите здравето на червата си? Добавете малко Пинто боб към вашата диета. Тъй като зърната Пинто осигуряват основно протеини, въглехидрати и фибри, те осигуряват ползи за здравето, специфични за здравето на червата, сърцето и мускулите. Хапването на тази храни е лесен начин за подобряване на здравето на червата и включването на храни, богати на фибри, и може да помогне на вашия микробиом.

2. Пинто бобът е пълен с калий

Пинто бобът също е добър източник на ключови витамини и минерали, като калий. Калият е от съществено значение за мускулната функция и кръвното налягане. 100 грама Пинто боб (около ⅓ от консерва) има около 275 милиграма калий, което се счита за високо, подобно на други богати на калий храни като спанак, сладки картофи и авокадо.

3. Пинто бобът е богат на основни хранителни вещества

Пинто бобът също е чудесен източник на фосфор, важен минерал. Фосфорът помага при формирането на зъбите и костите. Той също участва в подпомагането на производството на АТФ, ключова молекула, необходима за енергията на тялото. Пинто бобът също е с високо съдържание на желязо. Желязото се използва от тялото за производството на хемоглобин – протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород в тялото. Желязото се използва и за производството на някои хормони.

4. Пинто бобът може да помогне за нивата на енергия

Ниска енергия? Опитайте Пинто боб. Протеинът не само ще ви помогне да подхранвате, но съдържанието на магнезий може да ви накара да се почувствате по-енергични. Магнезият е ключов за функцията на мускулите и нервите, както и за производството на енергия. Също така в Пинто боб се съдържат: тиамин, витамин В, който осигурява енергия за тялото. Също така помага на тялото да произвежда нови клетки. 

5. Пинто бобът е добър източник на антиоксиданти

Пинто зърната съдържат антиоксиданти като полифеноли, включително катехин, кемпферол и кверцетин. Известно е, че антиоксидантите се борят със свободните радикали в тялото, което помага за защита на клетките ви от увреждане и може да намали риска от рак.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay