5 ползи за здравето от консумацията на фенел

5 ползи за здравето от консумацията на фенел
Pexels

Искате зеленчук, който добавя дълбочина на вкуса на ястието, което приготвяте? Не можете да сбъркате с фенел, зеленчук, който също е билка и е пълен със здравословни свойства. Луковицата на копъра има отличителен аромат, който наподобява анасон или женско биле (което, разбира се, не е любимо на всички), но когато се яде сурово, има доста сладък, мек вкус и свежа, хрупкава текстура, поради което е много подходящ за салати. Готвенето на фенел разкрива още повече естествената му сладост. Изключително вкусно е, когато е задушен, печен, сотиран или на скара.

Също така е пълен с хранителни ползи, помагайки за поддържане на здравето на червата, нивата на кръвното налягане, имунната система и др. 

1. Съдържа полезни за червата фибри

Възрастните в идеалния случай трябва да консумират 25 до 30 грама фибри на ден. Чаша нарязан копър ви осигурява 10 процента от препоръчителната доза фибри. Фибрите се свързват със здравето на червата и е вярно, че фибрите правят чудеса за поддържане на здрав чревен микробиом (колекцията от бактерии и други микроорганизми, живеещи естествено в лигавицата на червата) и за поддържане на редовното и лесно ходене до тоалетната.

Нещо повече, фибрите могат да помогнат за контрола на кръвната захар, като забавят храносмилането и метаболизма на въглехидратите и могат да помогнат за понижаване на холестерола, което може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. 

2. Фибрите са солиден източник на калий

Чаша нарязан фенел съдържа 360 милиграма калий, което е 7 процента от препоръчителната дневна доза. Калият е минерал, който помага да поддържате кръвното си налягане в здравословен диапазон. Той прави това, като помага на кръвоносните съдове да се отпуснат и увеличава количеството натрий, което бъбреците премахват от кръвта ви. 

3. Богат е на витамин C

Знаете ли, че чаша фенел съдържа около 13 процента от препоръчителната дневна доза витамин C? Витамин С е необходим, за да подпомогне изграждането на имунни клетки и да укрепи имунитета ви. Производството на колаген, което придава структура и стегнатост на кожата ви, също изисква витамин С.

Витамин С също е антиоксидант и подпомага регенерацията на други антиоксиданти в тялото. 

4. Фенелът съдържа калций, магнезий и желязо

Фенелът съдържа също малки количества от минералите калций, магнезий и желязо. Както калцият, така и магнезият изграждат структурата на костите. Консумирането на достатъчно калций и магнезий може да помогне за предотвратяване на остеопорозата и за укрепване на костите. Тези минерали също помагат на сърцето и мускулите ви да се свиват правилно.

Желязото е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки, които пренасят кислород до всички части на тялото ви. Липсата на достатъчно желязо може да доведе до ниски нива на червените кръвни клетки, което затруднява тялото да транспортира кислород в тялото и води до умора и слабост, така че храните с желязо са важни част от здравословната диета.

5. Фенелът може да помогне при някои хормонални дисбаланси

Фенелът е фитоестроген, което означава, че имитира естрогена, хормон в тялото. В менопаузата, когато нивата на естроген спадат, консумацията на копър може да бъде полезна за облекчаване на някои симптоми. Когато сте бременна или кърмите обаче не прекалявайте с консумацията на фенел.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay