6 ползи от хапването на сушени сини сливи

6 ползи от хапването на сушени сини сливи
unsplash

Какво представляват сушените сини сливи?

Точно така – сините сливи са сушени сливи, точно както стафидите са сушено грозде. "

Дехидратирането на сливите удължава техния срок на годност и променя вкуса им. Можете да похапвате сини сливи сами по себе си или да ги нарежете и да ги добавите към овесени ядки, мюсли или микс с ядки за добавена сладост и фибри. 

Тъй като сушените сливи всъщност са сливи, двете имат припокриващи се хранителни стойности и дори споделят някои предимства. Въпреки това сушените сливи всъщност имат по-високо съдържание на някои хранителни вещества, което им дава леко предимство, когато става въпрос за ползите за здравето. Известни с високо съдържание на фибри, сушените сливи най-често се свързват с храносмилането и здравето на червата. Това определено е вярно, но сушените сливи имат много повече ползи за здравето и важни хранителни вещества.

Основни ползи от сушените сливи

1. Отличен източник на фибри

Може би едно от най-известните предимства на сушените сливи е тяхното високо съдържание на фибри. Препоръчителното количество фибри варира в зависимост от вашата възраст и пол, но общата цел е 25 грама на ден за жени и 38 грама на ден за мъже. Въпреки че това може да не изглежда много, много малко хора изпълняват тази цел.

Яденето на повече плодове с високо съдържание на фибри като сини сливи може да помогне. Сушените сливи са с високо съдържание на фибри, които хранят добрите чревни бактерии и спомагат за увеличаване на обема на изпражненията. Те също така съдържат други компоненти, които хранят добрите чревни бактерии, като сорбитол, който може да помогне с редовността на изхождането.

Сушените сливи съдържат цели 7,1 грама фибри на порция от 100 грама. Това са около девет или десет сушени сливи, което звучи много, но всъщност не е. 

2. Сушените сливи са естествен начин за облекчаване на запека

Всеки се нуждае от много фибри в диетата си, но тези, които се борят с нередовност и запек, са склонни да следят много внимателно приема на фибри.

Сушените сливи и дори сокът от сини сливи са естествени лекарства за запек и това е подкрепено от изследвания. Въпреки че са с високо съдържание на фибри, техните слабителни ефекти могат да се отдадат и на високото съдържание на естествен сорбитол, пектин и полифеноли.

3. Сушените сливи поддържат здравето на костите с витамин К и калий

Вашата диета и начин на живот са важни фактори за превенцията на остеопорозата и общото здраве на костите. Много хора не знаят, че сините сливи имат естествено високо съдържание на витамин К и калий, два микроелемента, които помагат за регулиране на реминерализацията на костите. Остеопорозата е състояние, което причинява слаби и чупливи кости. Приблизително 10 милиона души са засегнати от него, докато много милиони други имат ниска костна плътност. Това може да увеличи риска от костни фрактури и счупени кости. Жените след менопауза са много по-склонни да развият остеопороза.

Проучване от 2022 г. установява, че 50-грамова порция сини сливи на ден помага за предотвратяване на загубата на костна минерална плътност в бедрата и потенциално намалява риска от фрактури на бедрената кост при жени след менопауза.

4. Калият в сините сливи също може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане

Калият се счита за едно от най-добрите хранителни вещества за понижаване на кръвното налягане (хипертония), а сините сливи са добър източник на него. Американската сърдечна асоциация препоръчва 3400 милиграма калий на ден за мъже и 2600 милиграма дневно за жени. Със 732 милиграма калий на порция сините сливи могат да представляват почти една трета от дневната ви цел.

Калият е основен минерал за регулиране на здравословното кръвно налягане, така че сините сливи могат да служат като плод с високо съдържание на калий за хора с хипертония. Няма много официални изследвания, потвърждаващи ползите от сините сливи специално за намаляване на кръвното налягане, но знаем, че получаването на достатъчно калий в храната обикновено е полезно за повечето хора с високо кръвно налягане. Наистина, изследванията потвърждават понижаващите кръвното налягане ефекти на калия.

5. Сините сливи могат да помогнат за подобряване на рисковите фактори за сърдечни заболявания

Подобно на остеопорозата, жените в постменопауза са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания. Това е водещата причина за смърт сред жените и жените са по-склонни да умрат от това, отколкото мъжете. Навиците за здравословен начин на живот, като отказване от тютюнопушенето и балансираната диета, са някои от начините за намаляване на рисковите фактори. Хапването на сини сливи също е един от начините за поддържане на здравето на сърцето.

Сините сливи могат да понижат кръвното налягане и да насърчат здравословните нива на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания. В проучване от 2020 г. беше установено, че похапването на сини сливи на стойност 200 калории дневно намалява риска от хронични заболявания чрез понижаване на нивата на LDL (известен още като "лош") холестерол.

При жени в постменопауза яденето на 100 г сини сливи на ден значително подобрява общия холестерол и подобрява рисковите фактори за сърдечни заболявания, според проучване от 2021 г.

Някои от ползите на сините сливи за здравето на сърцето също могат да се обяснят с високото съдържание на фибри. Освен ролята си в подпомагането на храносмилането, фибрите имат много ползи. Те са от съществено значение за здравословното хранене, защото помагат да се поддържат нивата на холестерола под контрол, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

6. Насърчаване на ситост и чувство за пълнота

Някои храни са по-задоволителни от други и особено когато става въпрос за сладки храни, сините сливи попадат в тази категория. Ако търсите задоволителна закуска, сините сливи са по-добър избор от бисквитките. Ако жадувате за сладко, сочно, дъвчащо лакомство, сините сливи определено са много добър вариант. Яденето на сини сливи води до по-ниска реакция на кръвната захар в сравнение с хляб и бисквитки и има тенденция да намалява активността на хормона на глада.

Чувството за ситост и удовлетворение предотвратява преяждането, което може да натовари храносмилателната система и да причини нездравословни колебания в нивата на кръвната захар, така че похапването на нещо като сини сливи може да поддържа здравословен метаболизъм, нива на апетит и поддържане на телесното тегло.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay