8 плода с високо съдържание на протеини и как да ги включите в диетата си

8 плода с високо съдържание на протеини и как да ги включите в диетата си
unsplash

Протеинът е от съществено значение за здравословното хранене, но стереотипните източници на протеин (месо, яйца, животински продукти) не са непременно единствените начини да се насладите на ежедневната доза протеини. Растителният протеин е все по-популярен и чудесен начин да си набавите дневния си прием на протеин. В допълнение към зеленчуците с високо съдържание на протеини има шепа плодове с високо съдържание на протеини, които можете да добавите към вашите закуски и ястия, за да увеличите приема на протеини.

Въпреки че личните нужди на всеки от протеини може да са малко по-различни, добре е да се консумират 46 грама протеин дневно за жена и 56 грама протеин на ден за мъж. Разбира се, високата активност може да изисква повече протеини и консултацията с лекар или специалист по хранене може да ви помогне да определите точно колко протеин може да е подходящо за вашето тяло.

Ако сте често гладни, това може да е знак, че трябва да консумирате повече протеин. Всяка добре балансирана диета се нуждае от протеини, така че ако искате да промените това, което ядете, или просто да добавите протеин от други източници, помислете за тези плодове:

Авокадо

Известно със здравословните си мазнини и съдържание на фибри, авокадото е и естествен източник на протеини. Яжте този здравословен плод направо от кората с лъжица и малко сол за лека закуска в движение или използвайте авокадо в множество рецепти като тост с авокадо, смути или гуакамоле.

Джакфрут

Джакфрутът е тропически плод с текстура, която наподобява крехко месо, като свинско или пилешко. Той е нежен и леко сладък и съдържа множество вкусове. Джакфрутът е популярен избор сред веганите и вегетарианците и има приблизително 3 грама протеин на чаша. Той е много универсален и може да се използва като заместител на месо в различни ястия.

Гуава

Гуава е тропически плод с едно от най-високите нива на протеини сред всички плодове. И само с 5 грама захар, това е добър вариант да добавите малко протеини към вашата плодова салата, нарязани върху печено сирене или просто на кубчета, за да хапнете през горещ ден. Насладете се на гуава като освежаваща закуска или я включете във вашите смутита, салати или дори направете домашно сладко или желе от гуава. 

Къпини

Къпините са добър източник на плодови протеини, защото са лесни за хапване и са с високо съдържание на фибри и много други хранителни вещества, включително антиоксиданти. Те могат да се хапват от шепа, хвърлени върху всяка купа за закуска (кисело мляко, овесени ядки и пудинг от чиа вървят добре с малко къпини отгоре) или, разбира се, смесени в смути, за да придадат наситен лилав цвят. Те също се комбинират добре със солени храни. 

Киви

Кивито не само е най-сладкият плод, но също е супер вкусно, питателно и лесно за хапване. Просто разрежете зряло киви наполовина и се насладете на зеления плод с лъжица. Кивито също има калций, калий и малко фибри, но е с по-високо съдържание на захар и въглехидрати от другите тропически плодове. Все пак кивито може да бъде една от най-здравословните ежедневни добавки към вашата диета. 

Кайсии

Кайсиите са костилков плод с високо съдържание на протеини, вкусни сурови и могат да се консумират лесно с кората, т.е. перфектната преносима закуска. Кайсиите също са хидратиращи и пълни с хранителни вещества, включително антиоксиданти, калий и бета-каротин. Кайсиите също се съчетават добре с месо, ако се опитвате да добавите повече протеин към храната си. Опитайте да приготвите кайсии, обвити в бекон, свинско със сусам и кайсиев сос или тофу с лимон и черен пипер със салса от кайсии и нахут за изцяло растителен протеинов тласък. Кайсиите също са страхотни в десерти и закуски. 

Грейпфрут

За цитрусов плод, който е толкова сочен, грейпфрутът е със забележително високо съдържание на протеини. Един плод съдържа повече от 2 грама и лесно може да се яде суров с лъжица или на парчета. Можете също така да поръсите малко захар. Грейпфрутът е пълен с витамин С и има множество ползи за здравето. 

Домат

Да, доматите са плод и имат малко протеин, въпреки че съдържанието варира според вида домат. През сезона доматите са отлични, просто нарязани и поръсени със сол, може би поляти с малко хубав зехтин и оцет. Разбира се, доматите правят отличен сос за паста, сервиран като основа за кремообразна супа или в къри. Потенциалът на доматите изглежда безкраен и те също са пълни с ползи за здравето, включително антиоксиданти, витамини и фибри. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay