Псориазис или екзема: Как да ги различим?

Псориазис или екзема: Как да ги различим?
Canva

За повечето американци, но не само, постоянната суха и сърбяща кожа идва от две различни състояния: екзема и псориазис. Но те могат да бъдат трудни за разграничаване и доста често се диагностицират погрешно едно за друго. Въпреки че тези две състояния може да си приличат, екземата и псориазисът се различават по сърбеж, симптоми, причини и понякога лечение. Например, човек с псориазис може да се повлияе полжително от прием на витамин D на плажа, докато хората с екзема просто имат нужда от по-леки материи на дрехите си.

Причината за екзема е сложна

Да имате сърбеж, който не можете да почешете и неравна, раздразнена кожа със сигурност не е приятно. Въпреки това, има четири пъти по-голяма вероятност да имате екзема, отколкото псориазис. Това състояние може да се предизвика от фактори на околната среда като храни, козметика или дори климат, но може да е и генетично. Това може да затрудни изясняването на причината. Специалисти отбелязат, че сърбежът между двете състояния е различен. Псориазисът има тенденция да причинява по-лек сърбеж, а при някои по-рядко срещани видове псориазис усещането е като при изгаряне. Екземата, от друга страна, може да доведе до много силен сърбеж. Когато започне да става тежък, някои хора почесват кожата си толкова силно, че започва да кърви.

Екземата и псориазисът също засягат различни демографски групи. Екземата се среща по-често при деца и се развива по-рано в живота. Докато някои деца може да го надраснат, други може да го имат до края на живота си. Псориазисът, от друга страна, засяга населението на по-късет етап от живота. Според Националната фондация за псориазис симптомите на псориазис започват при по-възрастни юноши и млади възрастни на около 15-25 години. Въпреки това, състоянието има и няколко други съществени разлики от екземата.

Псориазисът е сърбящо, автоимунно заболяване


Това означава, че имунната ви система не функционира и клетките на кожата ви растат твърде бързо. Клетките започват да се натрупват върху горната част на кожата, образувайки специфичен слой. Докато факторите на околната среда могат да предизвикат обостряне на псориазиса или да влошат състоянието, основната причина и лечението са по-лесни за установяване.

За повечето пациенти с псориазис обилната естествена ултравиолетова B (UVB) светлина от слънчева светлина може да бъде истинска благословия. UVB светлината може да забави анормалния растеж на кожните клетки. Използва се като медицинско лечение на псориазис. Това обаче не е така за екземата. Опитите за лечението ѝ със слънчева светлина всъщност могат да предизвикат обостряне поради топлината, която ви кара да се потите. Освен това, тези състояния се образуват по специфични части на тялото - екземата може да се намери почти навсякъде, но харесва сгъвките на лактите и коленете, а псориазисът обича скалпа, линията на косата и ставните гънки.

Псориазисът и екземата могат да бъдат много сходни по вид и симптоми. Те обаче имат няколко различни разлики, като например кого засягат, причините и лечението им. Вместо да се опитвате сами да диагностицирате това сърбящо място, винаги е най-добре да се насочите към вашия дерматолог, за да получите точна диагноза.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay