Празнична прелюдия

Празнична прелюдия

Предстоят четири почивни дни. Започват от събота, която сама по себе си означава "почивка". А аз определено имам нужда от такава. Бях само четири дни в София, но и по време на липсата ми, моето съзнание не получи заслужения shut down.

 

Преди имах три села. И един фургон, по средата на нищото. Сега остана една къщурка, без две липи отпред, където не стъпва никой. А тя е толкова гостоприемна, наоколо е тихо и верандата ѝ само чака някой да седне и да размишлява за живота. И за всичко останало.

 

Смятам да ида там. С влак, за да бъде по-истинско. Без лаптоп, нали ще си почивам - не в мрежата, а в гората. А за мобилния още размишлявам, ами ако ме грози опасност? Ще помисля още малко.

 

Ще пристигна преди обед и ще си нося домати. В прашасалия скрин има вилици, ще ги измия – има и чешма на двора. Мухите ще бръмчат, някъде сигурно и кон ще цвили. Ще ми се доспи и няма да има причина да не го направя. Ах, как искам да бъда сама! Аз, моя милост и цялото спокойствие на света, събрано в едно-единствено село.

 

Привечер ще си запаля огън, който ще създаде неописуем уют. И печени картофи. А вечерта ще бъде тиха и малко страшна, затова може и да си взема някой с мен.

 

Някой, с когото ми е приятно дори да мълча. И да съзерцавам изкривения въздух над огъня. Сигурно ще въздишам, така си тръгват всичките проблеми. Хващат нощния влак за София, а аз оставам насред безлюдните къщи и бегли спомени от обикновено детство. Когато мразех да ходя там.

 

Ще отида, казвам ви, и този уикенд няма да е като предишния. Тогава ме домързя да тръгна, и останах насред грозния шум на изморения град. Сега ще е различно. Ще тръгна. Пък може някой и друг проблем още по пътя да изгубя.

 

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay