Пънк изложба в аристократичната атмосфера на Вила Медичи в Рим

Punk’s not dead

 

Величествената Вила Медичи в Рим, някога функционирала като дом на влиятелни аристократи, а в наши дни - на престижната Френска академия на изкуствата, някак неуместно напоследък е озвучена с музиката на Секс Пистълс. Причината е, че Френската академия организира първата по рода си ретроспектива на пънк визуалното изкуство - изложбата "Европънк".

 

Макар и роден преди 35 години, пънкът продължава да влияе върху всички форми на изкуството - от музика към литературата, от изкуството до модата. Целта на "Европънк" е именно да подчертае революционната промяна, направена от образи, създадени от графични дизайнери, илюстратори и агитатори на тази велика музикална тенденция, която изумява, скандализира и  пленява милиони млади хора и до днес.

Изложбата дава уникален поглед върху пънк рок изкуството, което се развива като отрицание на културата във Великобритания, САЩ и в други страни в Европа през 70-те години на миналия век. Изложбата е озаглавена "Европънк - визуалната пънк култура в Европа от 1976-1980 г." и цели да покаже как движението продължава да влияе на визуалните изкуства и модата. В този смисъл изборът на място не е учудващ, защото Вила Медичи е била дом на френски художници през последните 200 години и често си играе с връзките между минало, настояще и бъдеще - много важен елемент в конкретната изложба.

 

Близо 500-те експоната, включени в пънк експозицията, идват от частни колекции и музеи от Европа и включват постери, тениски, памфлети, много от които създадени от анонимни артисти. Изложбата включва снимки на някои култови фигури в пънка като платното "God Save The Queen" на Джейми Рийд за сингъла на Секс Пистълс и "Destroy Shirt" на Вивиан Уестууд и Малкълм МакЛарън, също популяризирана от Секс Пистълс.

 

Kато цяло Sex Pistols са сериозно почетени - посетителите на пънк изложбата дори ще имат възможността да видят първата им телевизионна поява. На специално внимание се радват и Joy Division, които стартират като пънк банда, а в крайна сметка поставят основите на пост-пънка.

 

Легендарната Вила Медичи безспорно е оставила следи в страниците на италианската и френска история. Строителството й започнало през 1560 г. от кардинал Ричи и било продължено в 1576 г. от кардинал Фердинанд де Медичи. Той разширил зданието и заповядал фасадата на къщата да бъде украсена с антични барелефи. След като станал управител на Тоскана, пренесъл своите съкровища във Флоренция и Вила Медичи опустяла. Когато през 1803 г. Наполеон Бонапарт превърнал сградата във Френска академия в Рим, се случило "второто раждане" на вилата.

 

Френската академия била създадена от Колбер в 1666 г. Тя предоставяла възможност на френските художници и скулптори лауреати на Римска премия да усъвършенстват своето изкуство в Италия. През XIX век в това число попаднали още и редица гравьори, музиканти и архитекти. В 1971 г. Римската премия била отменена, но Вила Медичи продължила да изпълнява мисията си на италианската резиденция на френската академия на изкуствата и да събира творци, не само художници, но и писатели, изкуствоведи, кинематографи, дизайнери, а днес - и пънкари.

 

"Европънк - визуалната пънк култура в Европа от 1976-1980 г." ще бъде във Вила Медичи до 20 март.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay