Носи ли късмет дъждът в сватбения ден?

Носи ли късмет дъждът в сватбения ден?
unsplash

На късмет ли е дъждът в деня на сватбата ви или тази идея е просто нещо, което организаторите на сватби са измислили, за да успокояват двойките?

Нека разберем.

Независимо дали се подготвяте за собствената си сватба или планирате сватба за приятели или близки, най-накрая ще можете да отговорите на въпроса "Носи ли късмет дъждът в сватбения ден"?.

На късмет ли е дъждът в деня на сватбата? Защо? И кой го каза?

От запълването на океаните и подхранването на културите до съставянето на по-голямата част от човешкото тяло, водата е жизненоважна за целия живот на земята; без нея не можем да оцелеем. В резултат на това дъждът - великият доставчик на вода - е в центъра на големите световни религии, култури и традиции... включително сватбените традиции.

Древна символика на дъжда

Символиката на дъжда се наблюдава в цялата човешка история... 

Благословия за плодородие

От началото на древното общество преди хиляди години, културите по света са гледали на дъжда като на дълбоко смислен символ, представящ живота и плодородието. Тлалок, прочутият ацтекски бог на дъжда, играе съществена роля в живота на ацтеките, които свързват естествения цикъл на дъжда с просперитета, земеделието и плодородието на културите. Когато се преведе, името "Tlaloc" означава "този, който кара нещата да покълнат". Боговете на дъжда обхващат много култури: Зевс, гръцкият бог на бурите, Агуе в Карибите, Кураоками в Япония и много други.

Дъждът остава духовен символ на плодородие, живот, прераждане и обновление. Хавайският бог на дъжда, Лоно, дори е и бог на плодородието.

Сватбите обикновено се свързват със създаването на семейство, вярване в основата на много семейни култури. В културите, фокусирани върху семейството, дъждът в деня на сватбата се разглежда като благословия за плодородие, представляваща успех в създаването на семейство.

Дъждът носи изобилие

Дъждът също така заема специално място в корените на индуизма, представлявайки обновяване, прераждане, преданост и изобилие. Като представяне на жертвената връзка между богове и хора, дъждът се е разглеждал като дар, привилегия, която трябва да бъде заслужена. По време на ведическия период, от 1500-600 г. пр. н. е., падащият дъжд се възприема като дарение, дадено от боговете на земята, обсипвайки земята с благодарност за приносите и жертвите, направени от хората. Ведическите хора възприемат дъжда като способността на боговете да импрегнират земята, да контролират живота и да дават изобилие. Единствено боговете можели да правят този дар, но можели и да го отнемат.

Чистота

Дъждът отмива мръсотията и бъркотията, оставени от това, което е било преди него. Пречистващите свойства на дъжда символизират обновяването и новото начало, чистотата и прераждането. Векове наред чистотата е била в основата на много брачни традиции, особено на християнските церемонии. Типичната бяла сватбена рокля е символ на чистотата, девствеността и добродетелите.

В допълнение към проявите на чистота, почистващите свойства на падащата вода (или дъжд) са в основата на много християнски традиции. Погледнете например ритуалите за кръщене, за да видите символиката в действие; водата може да очисти греховете, за да остави човек освежен и прероден. В съответствие с тези ритуали и традиции валежите в деня на сватбата представляват прераждането като двойка, символизирайки ново начало за новия съюз.

Сълзи от щастие

Вярвате или не, сълзите са един от най-често споменаваните символи, представени от дъжда - но за щастие - това са сълзи от щастие. Католиците вярват, че дъждът може също да представлява сълзите на Дева Мария, която плаче за греховете на света, измива ги и очиства хората. Освен това мнозина вярват, че дъждовните капки, които падат в деня на сватбата ви, представляват последните сълзи, които младоженците някога ще изплачат, тъй като тяхното бъдеще несъмнено ще бъде дълго и щастливо.

Дъждът във сватбения ден символизира ли силен брак?

Древната символика на дъжда значително е повлияла на вярването, че дъждът в деня на сватбата ви е благословия, знак за предстоящи добри неща. Освен че дъждът се възприема като дар от боговете или като общ символ на просперитет, дъждът по време на церемония е дар от природата, който помага за укрепване на брачната връзка.

Популярни сватбени традиции и какво представляват

Някои от най-известните традиции идват от стари суеверия и много от сватбените обичаи, които все още спазваме днес, първоначално са въведени, за да предотвратят злото, да предотвратят лош късмет и да насърчат плодородието. 

Някога на бъдещите булки се гледало като на невероятно уязвими личности. Смятало се, че те са особено податливи на влиянието на зли духове, демони и други същества с лоши намерения. Следователно различни модерни сватбени традиции са родени от желанието да се защити булката - и нейната невинност - по време на церемонията, включително обичаи като:

Воал

Първоначално носени повече като костюм, отколкото като украса, булките носели воали, за да се прикрият, което затруднявало духовете да ги открият. Воали са били носени, за да предотвратят онези с нечестиви намерения, като ревниви духове, и за да отвлекат вниманието на злосторниците, които възнамеряват да покварят или откраднат бъдещата булка.

Сватбени камбани

Според келтските традиции силният и енергичен звън на църковните камбани разсейва злите духове. Свещените звуци ще разсеят злонамерени същества от територията на церемонията, като предпазят празника от онези, които биха му навредили. 

Пренасяне на булката през прага

Тази древна римска традиция, проследена през средновековна Европа, идва от страха, че злите духове могат да прокълнат новата булка през стъпалата на краката ѝ. Като не позволява на краката на булката да докосват земята, нейният партньор предпазва съюза им от излагане на вредни, злонамерени духове, желаещи да влязат в дома им. 

В допълнение към разсейването на злите духове и лошите намерения, множеството сватбени обичаи, които все още спазваме, първоначално са имали за цел да призоват късмет и дълги, щастливи бракове, включително:

Младоженецът да не вижда булката

Традицията булката и младоженецът да се държат настрана един от друг, докато не се видят на олтара, първоначално е родена от практичността. В не толкова далечното минало много съюзи са ставали чрез уредени бракове. По време на уредените брачни церемонии булката и младоженецът често не се виждали, докато не настъпи сватбата. Обичаят се запазва в съвременните сватби, защото добавя вълнение. Смята се, че спазването на тази традиция предотвратява лошия късмет.

Чупене на стъкло: В еврейската вяра младоженците чупят увита в плат чаша по време на сватбената церемония по няколко причини. На първо място, ритуалът представлява разрушаването на Светия храм, изключително лично и дълбоко събитие в еврейската общност. Счупването на стъкло също символизира младоженците, които се откъсват от миналото си, за да създадат нов, единен живот заедно. В Италия се смята, че броят на парчетата, на които се счупва чашата, показва броя на годините, през които младоженците ще бъдат женени.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay