10 интересни факта за Фрида Кало, които ще ви изненадат

Една от най-емблематичните художнички на 20-ти век, Фрида Кало има житейска история, която е станала почти толкова популярна, колкото нейното изкуство. Биографията на Кало предизвиква появата на безброй книги и филм, спечелил Оскар. Нейната различна мода, запомнящи се вежди и брак с Диего Ривера, мъж с 21 години по-възрастен от нея, просто увеличават интригата, предизвикана от нейното изкуство.

Самите картини на Кало са много лични, изпълнени със символизъм, който разказва историята на нейния живот. Но дори и с нейната огромна популярност, все още може да има няколко изненадващи неща, които не знаете за тази известна артистка. Научете малко повече за тази забележителна жена:

1. Фрида Кало (1907-1954) е мексиканска художничка, известна със своите автопортрети и експресивен стил на живописта. Тя е един от най-известните мексикански художници на 20-и век.
 
2. Фрида е страдала от детството от полиомиелит, което е довело до деформация на дясната ѝ ръка. По-късно тя претърпява сериозни наранявания на гръбначния стълб и таза след автомобилен инцидент.
 3. Кало започнала да рисува, за да се справя с дълги периоди на самоизолация и болест. Тя често използвала своите творби като начин да изрази болката и страданието си.
4. Фрида Кало е известна с автопортретите си, които отразяват емоциите ѝ, физическата ѝ болка и самоличността ѝ. Тя създава около 55 автопортрета през живота си.
5. Нейният живот и брак с известния художник Диего Ривера били пълни със сложни взаимоотношения и изневери. И двамата художници имали романтични връзки с други хора, което довеждало до нестабилност и напрежение в техния брак.
 6. Кало била активна феминистка и често въплъщава феминистки идеи в творбите си. Тя изобразява силни жени и често се занимава с темата за майчинството и женското страдание.
7. Нейните творби оказали значително влияние върху развитието на сюрреализма. Фрида Кало била част от сюрреалистичното движение, въпреки че имаше някои резерви и не се считала за напълно сюрреалист.
8. Първата индивидуална изложба на творбите на Кало се състояла в Мексико през 1953 година, само година преди смъртта ѝ. Тя не успяла да посети изложбата, тъй като била в болница след няколко операции.
9. След смъртта на Кало нейните творби били забравени за няколко десетилетия, но през края на 1970-те години творчеството ѝ било отново открито и признато.
10. Днес Фрида Кало се смята за икона и творбите ѝ се търсят от колекционери. Нейното влияние върху съвременната живопис и феминисткото изкуство продължава да бъде силно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay