Анджелина Джоли в подкрепа на сирийските бежанци в Турция

Актрисата говори открито за бежанската криза пред международната общност

Анджелина Джоли в подкрепа на сирийските бежанци в Турция

В събота Анджелина Джоли посети сирийски бежански лагер в югоизточна Турция. Тя беше там в качеството си на специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Актрисата бе в компанията на 9-годишната си дъщеря Шайло.

Джоли призова международната общност за спешни мерки. Тя посети лагера в Мардин, където живеят хиляди сирийски бежанци. Там успя да разговаря с върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш и с президента на Турция, Реджеп Ердоган.

Актрисата заяви, че е предприела посещението в лагера, защото бежанската криза се задълбочава все повече и проблемът става все по-глобален. Джоли каза още: "Трябва да наричаме нещата с истинските им имена. Това вече не е просто бежанска криза, това е глобална криза, която е пряко свързана с правителствата и започва да се превръща в масово преселение.”

Посещението на Джоли и Гутериш идва дни, след като стана ясно, че броят на хората, които бягат от дома си заради насилие и терор, е достигнал близо 60 милиона. По официални данни половината от тях са деца. Огромният дял на бежанците е нараснал рязко за последните години. До 2013 броят им е бил около 8 милиона.

Анджелина Джоли заяви, че бежанците трябва да бъдат уважавани и ценени. "Ние трябва да ги защитаваме и да инвестираме в тях. Те не са проблем, те са част от решението на глобалната криза.”

Актрисата благодари на Турция за нейното гостоприемство и за това, че е дала убежище на толкова хора. Страната е приела над 1.8 милиона сирийски бежанци от началото на конфликта в Сирия през 2011 година.

По време на посещението си Джоли се срещна с част от бежанците и изслуша историите им. Това не е първата подобна проява на звездата. Актрисата направи няколко посещения в съседни на Сирия страни след избухването на войната.

Вижте видео от посещението на Джоли в Мардин.


Ако статията ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay