Обувки за отслабване? Де да беше толкова лесно

Поредният измамен продукт

Обувки за отслабване? Де да беше толкова лесно

Ние, хората, винаги търсим най-бързото и лесно решение. Хапчета, които да ни стопят коремчето за една нощ. Уреди, с които ще направим идеална преса за 3 дни. В някои страни от Европа и САЩ има дори маратонки, "чиято форма ви помага да влезнете във форма много бързо, а и скулпторират дупето ви."

Звучи прекалено хубаво, за да е истина, нали? Когато става дума за модерни и доста скъпи "маратонки за тонус", които имат заоблени или нестабилни ходила, направени така с цел да помогнат на носещия ги да гори повече калории, като повишава активността на мускулите си. Проучвания обаче сочат, че докато активните тренировки наистина повишават "потреблението" на калории, то тези маратонки за тонус нямат никакъв ефект.

Миналогодишно изследване, проведено от учени от Университета в Уисконсин тества различните видове "специални маратонки", включително тези, които обещават стягане на мускулите на краката и много изгорени калории. Заключението? "Няма никакви доказателства, които да подкрепят твърденията, че тези маратонки ще помогнат на онези, които ги носят да спортуват по-активно, да горят повече калории или да подобрят тонуса и силата на мускулите си", заключиха изследователите.

Докладът на учените, който буквално разбива на пух и прах теорията за "магическите обувки" довежда до няколко дела, заведени от потребители. Исковете се базират на теорията на пострадалите, които твърдят,  че са били излъгани, че тези маратонки повишават активността на мускулите с поне 27% и горят 10% повече калории "с всяка следваща стъпка".

Някои от завелите делата искат обезщетения в размер на 5 милиона долара. Проблема е, че е възможно потребителите да не са използвали продукта правилно, което от своя страна е недоказуемо. По време на делата е имало няколко доклада, в които се говори за изкълчени глезени и други проблеми с краката, придобити след ползване на маратонките.

Това е интересен казус, който предизвиква много въпроси. Проблемът с тези маратонки и други магически продукти за отслабване е, че потребителите очакват обувките да свършат цялата работа вместо тях, докато те самите седят неподвижни, а понякога седейки, и похапват.

Дали не е по-добре вместо да харчим толкова много пари по "маратонки за тонус" да отделяме по 30 минути на ден за леки упражнения или активна разходка? Това може и да ни спести допълнително време и пари от завеждането на дела.

Трудно може да се каже кой е виновният в тази ситуация. Производителите казват на потребителите това, което искат да чуят и е трудно доказуемо дали са ги излъгали. Клиентите от своя страна се поддават на подобна манипулация поради простата причина, че всеки търси лесния начин за постигане на дадена цел, без да замисля много-много дали той е винаги най-ефективният.

4 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay