Сок от череши за активни спортисти

Череши след тренировка

Сок от череши за активни спортисти

Изследване на британски учени установи, че сокът от череши помага за възстановяване на мускулите след усилена тренировка.

 

Учените дали на 10 тренирани атлети около 28 грама от концентриран сок от череши, който е пълен с антиоксиданти. Те го приемали два пъти дневно за седем дни, преди и след тренировка.

 

Възстановяването на спортистите, след като пият черешов сок, било много по-бързо в сравнение с възстановяването им, когато пият друг вид сок без същото хранително съдържание.

 

След пиенето на черешов сок, те си връщат до 90% от нормалната мускулна сила за 24 часа, в сравнение със само 85%, когато не приемат от сока. Тази съществена разлика може да се отрази осезателно на тяхното представяне.

 

Учените от Центъра за изследване на спорта и спортните упражнения към Лондонския университет South Bank, смятат, че силата на антиоксидантите, които се съдържат в черешовия сок, намалят вредите от претоварването на мускулите след тренировка. Проучването свързва пряко възстановяване на мускулите и свойствата на сока от череши.

 

Учените преписват заслугите за това на антиоксидантните съединения, които са отговорни и за яркия цвят на черешите.

 

"Черешите са перфектната добавка към всяка тренировка, защото могат са се намерят през цялата година – пресни, сушени, замразени или под формата на сок.", казва доктор Уенди Базилиан, диетолог и експерт по храните, цитирана от вестник Sun.

 

Учените допълват, че освен възстановяване на мускулите, сокът от череши спомага и за предпазване от сърдечни заболявания и артрит.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay