Графики на чешки художник, вдъхновен от българския култ към Орфей

Ехото на Орфей по чешки

Цикълът графики "Ехото на Орфей" от чешкия график Павел Пиекар вече втори ден впечатлява посетителите на Чешкия център в София. В сряда, 2 февруари, директорът на центъра Алена Унгрова откри вдъхновената от култа към Орфей в България изложба. Платната могат да се видят до 18 март.

 

"Ехото на Орфей" възниква в периода 2007-2010 година и е инспириран от легендата за митологичния певец и неговата трагична любов към Евридика.

В изложбата, редувайки се, са показани както теми вдъхновени от този мит, така и пейзажи с торсовете на антични герои и морски картини. Допълнително са приложени портретите на известни автори, повлияни от любовта между Орфей и Евридика - Овидий, Клаудио Монтеверди и Райнер Мария Рилке. Общото между всички творби е, че са създадени чрез техниката цветна линогравюра - всеки цвят се отпечатва чрез отделен линолеум.

 

Павел Пиекар е роден през 1960 в град Острава, Чехия. Учи в строителния факултет на Пражката политехника, след като го завърша започва работа в изследователския отдел на проектантската строителна фирма "Прумстав". От 1990 започва работа в Националната галерия.

 

От 26 години се занимава с техниката на черно-бялата и цветна линогравюра. Всяка графика е създадена по точна и реалистична рисунка. Оригиналът или части от рисунката се копират върху отделни плочи – за всеки цвят има самостоятелна матрица – крайният резултат е цветна линогравюра. В зависимост от сложността на темата, цветовете варират между 5 и 50 на брой. Художникът отпечатва сам творбите си, които са в ограничени количества.

 

От 1990 Павел Пиекар прави редовно колективни или самостоятелни изложби, голяма част от произведенията му са собственост на частни колекционери.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay