Мъж на всички времена: Сантименталният пътешественик Дон Джовани

За Дон Жуан и чувството, че си жив

Какво ще се случи, ако в един спектакъл бъдат обединени текстове от Молиер, Да Понте, Пушкин, Стърн и Киркегор с музика от Моцарт, Купрен, Лист, Месиен и Бетовен? Отговорът на режисьора Валерия Вълчева е представление, в което музиката и словото непрекъснато играят едно с друго, както актьорите и музикантите играят един с друг, докато разказват мита за Дон Жуан и неговите пътешествия в пространството и във времето - от светлото през здрача до тъмното.

 

Идеята, която стои зад спектакъла, е изследване на чувствата като Дон Жуан е пример за чувствата на тялото, чувствата на душата и чувството, че си жив, докато Пастор Йорик ни припомня и за чувствата на ума. 


С различни средства - словесни, музикални, знакови, движенчески и т.н. - "Дон Джовани" е композиран като строен разказ за съдбата на Дон Жуан, независимо от стиловете и епохите, през които "пътешества" героят. Музиката е структурообразуваща в тъканта на сюжета. Виртуозен пианист свири на два инструмента -  копия на автентични пред-пиана от епохата на Моцарт и от епохата на романтиците. Декорът е знаков и метафоричен, израз на свободно иронично отношение към историческия костюм от XVII до XX век. 

 

Актьори: Петър Мелтев (Дон Джовани, Дон Жуан, Йоханес, Йорик), Василий Илисавский (две пиана - бароково и романтическо, Монах), Стефка Янорова (Доня Елвира, Шарлота, Матюрина, Церлина, Доня Анна), Андрония Попова (Лепорело, Сганарел, Корделия), Магдалена Вълчева (две цигулки - барокова и романтическа, Корделия), Бранко Вълчев (тъпан, тарамбука). 

 

Може да гледате "Сантименталният пътешественик Дон Джовани" на 26 февруари (събота) от 18.00 ч. в Червена зала на Червената къща. Билетите са на цена от 10 лв.

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay