Колко сол е твърде много? Изненадващият отговор, който може да спаси здравето ви!

Колко сол е твърде много? Изненадващият отговор, който може да спаси здравето ви!
Pexels
  1. Доклад на СЗО предупреди за високия прием на натрий и рисковете за здравето му и призова страните да предприемат действия за намаляване на консумацията на сол
  2. Консумирането на твърде много натрий причинява 1,89 милиона смъртни случая годишно, разкрива доклад на СЗО, препоръчващ по-малко от 5 грама / ден сол за възрастни
  3. Прекомерният прием на натрий е свързан със сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания, се казва в доклада на СЗО

Според нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), почти всички популации консумират твърде много натрий, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, рак на стомаха, затлъстяване, остеопороза, болест на Мениер и бъбречни заболявания.

В доклада се посочва, че глобалният среден прием на възрастни е 4310 mg / ден натрий (еквивалентен на 10,78 g / ден сол), което е повече от два пъти препоръката на СЗО за възрастни на по-малко от 2000 mg / ден натрий (еквивалентно на по-малко от 5 g / ден сол).

Болести, свързани с твърде много сол

Докладът също така изчислява, че 1,89 милиона смъртни случая годишно са свързани с консумацията на твърде много натрий, добре установена причина за повишено кръвно налягане и риск от сърдечно-съдови заболявания.

Докладът призовава страните да предприемат спешни действия за намаляване на приема на натрий, тъй като това е една от най-рентабилните мерки за подобряване на здравето и намаляване на тежестта на незаразните болести.

Как да избегнем болестите

Докладът препоръчва няколко свързани с натрий политики като практически действия, които страните трябва да предприемат своевременно, за да предотвратят сърдечно-съдовите заболявания.

Те включват намаляване на съдържанието на натрий в храните, прилагане на етикетиране на предната част на опаковката, кампании в средствата за масово осведомяване и обществени поръчки и услуги за храна.

Докладът също така препоръчва намаляване на солта за различните възрастови групи.

Той подчертава значението на йодиращата сол, която е от съществено значение за здравословното развитие на мозъка при плода и малкото дете и за оптимизиране на умствената функция на хората като цяло.

В доклада се обяснява, че натрият е основно хранително вещество, необходимо за поддържането на плазмения обем, киселинно-алкалния баланс, предаването на нервните импулси и нормалната клетъчна функция, но излишъкът от натрий е свързан с неблагоприятни последици за здравето.

Основните фактори за консумацията на натрий зависят от културния контекст и хранителните навици на населението.

Кои храни имат сол

Натрият се намира естествено в различни храни, като мляко, месо, но често се добавя в големи количества в преработени храни като хляб, преработено месо и закуски и подправки (например соя и рибен сос). Натрият се съдържа и в натриевия глутамат, използван като хранителна добавка в много части на света.

Докладът призовава за глобални усилия за намаляване на приема на натрий и насърчаване на здравословното хранене като част от целта на СЗО за предотвратяване на незаразни болести и насърчаване на благосъстоянието на всички.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay