Мъжко безплодие: как да подобрим качеството на сперматозоидите само за 42 дни!

Мъжко безплодие: как да подобрим качеството на сперматозоидите само за 42 дни!
Pexels

Защо решението на мъжкия фактор на безплодие обикновено е само инвитро?

На диагноза "ниска подвижност на сперматозоидите" за партньора, често лекаря дава решение - инвитро. Но може би понякога можем да се замислим как можем да подобрим качеството на спермата по естествен път. 

Мъжете всъщност могат да подобрят качеството на спермата си само за 42 дни.

Какво прави една проба от сперма добра?

  1. Обем на пробата – колко е?

  2. Колко сперматозоиди има в пробата - обикновено сперматозоидите съставляват само 5% от еякулата.

  3. Какъв процент от тези сперматозоиди плуват?

  4. Какъв процент от тези сперматозоиди, които плуват, се движат напред, а не в кръг.

  5. Каква форма имат, т.е. тяхната морфология? В нормален еякулат приблизително 90-95% от сперматозоидите ще бъдат с необичайна форма.

И така, има ли значение обемът? Преди си мислех, че е необходим само един жизнеспособен сперматозоид, за да се създаде бебе. Но знаете ли, че за една яйцеклетка са необходими около 100 000 сперматозоиди?

Ако мислите за сперматозоидите като колоездачите в Тур дьо Франс – те трябва да седят един в друг, за да изминат разстоянието, защото има дълъг път, за да стигнат от шийката на матката през матката до върха на фалопиевите тръби.

Разбира се, ако не плуват или ако плуват назад или в кръг, няма да успеят.

И защо формата е толкова важна? Яйцеклетката е покрита с различни типове клетки и сперматозоидите трябва да имат правилната форма или правилното химическо съединение на главата си, за да проникнат в клетките, за да попаднат в яйцеклетката. Има цяла поредица от неща, които трябва да се случат, за да може спермата да премине. Разбира се, само един сперматозоид действително ще стигне до това ценно яйце, но са необходими още, за да стигне този малък плувец до там.

Могат ли мъжете да подобрят качеството на спермата си?

Да!! И не е толкова трудно.

Има някои неща, за които е известно, че намаляват качеството на спермата.

  1. Номер едно е топлината – ако имате температура или постоянно носите тесни гащета или ликра, това ще понижи качеството на спермата ви. По същия начин горещи бани или мъже, които седят твърде много - карат таксита с отопляеми седалки или шофьори на камиони.

  2. Диета и хранене – намалете приема на алкохол, ядете балансирана диета, като използвате цели храни вместо преработени храни, въведете няколко екстри като стриди, месо от раци, червено месо, птиче месо и бразилски орехи

  3. Избягвайте химикали, нарушаващи ендокринната система, напр. пестициди и т.н., като ядете органични (или миете плодовете и зеленчуците си, ако не можете да си позволите да преминете към органични), пиете филтрирана вода, избягвайте пластмасови контейнери за съхранение на храна (вместо това използвайте стъклени, порцеланови или контейнери от неръждаема стомана ), избиране на продукти с надпис "Без фталат", "Без BPA" и "Без парабени" и избягване на аромати.

И добрата новина е, че са необходими само 42 дни, за да се промени качеството на спермата. Мислете за това като за производствена линия – 42 дни от производството на спермата до достигането до склада, т.е. топките му!

Така че, ако направите някои промени днес, след 42 дни ще получите различна проба.

И като се има предвид, че сперматозоидите са половината от уравнението за създаването на здрав ембрион, това е наистина важно, независимо дали се опитвате да забременеете по естествен път или преминавате по пътя на асистираната плодовитост.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay