Трябва ли да носите бельо, докато тренирате?

Трябва ли да носите бельо, докато тренирате?
unsplash

Напоследък потребителите на приложението TikTok публикуват, и спорят, дали трябва да се носи бельо или не по време на тренировка.

В светлината на дебата в социалните медии, фитнес инфлуенсърите Стеф Клер Смит и Лора Хеншоу го обсъдиха по време на скорошен епизод на техния подкаст "Kicpod". Те споделиха клип от епизода в Instagram и секцията за коментари се взриви с още повече мнения.

И Смит, и Хеншоу казват, че никога не биха могли да го направяъ, като признават, че се тревожат за млечница (т.е. гъбична инфекция). 

Независимо дали сте любопитни да се откажете от бельото по време на тренировка или сте напълно ужасени от тази мисъл, дискусията повдига въпроса: добре ли е да тренирате без бельо? И предвид избора между двете, кое е по-добро за вашето вагинално здраве?

Трябва ли да носите бельо, докато тренирате?

Вярвате или не, гинеколозите препоръчват да не носите бельо, когато тренирате. Вагината има нормални (добри) бактерии, които предотвратяват свръхрастежа на лоши бактерии като бактериална вагиноза и гъбички. Въпреки това, топла, влажна среда след изпотяване може да бъде благоприятна среда за инфекция. Носенето на бельо добавя още един слой, който може да улови влагата и да причини дразнене, сърбеж и парене.

И ако се притеснявате от линиите на бикините, които се виждат през клиновете ви, определено е по-добре да тренирате без бельо, отколкото да носите прашка. Триенето и движението на прашката може да въведе E. coli от ануса във влагалището и да доведе до потенциални уринарни и вагинални инфекции. Бактерията E. coli се намира естествено в храносмилателния ви тракт и често е безвредна. Въпреки това, ако тази бактерия се прехвърли във вагината или уретрата (чрез, например, бельото ви), това може да причини инфекция. 

Въпреки това, ако искате да промените подхода си в зависимост от това къде се намирате в менструалния си цикъл - например, ако имате повече секрет или сте в цикъл - разбира се, това е напълно ОК.

Най-доброто бельо за носене, докато тренирате

Не искате да тренирате без бельо? Това е разбираемо. Ако все пак ще носите бельо за вашите тренировки, трябва да го подберете правилно.

Памучното бельо не е добър избор, защото остава мокро, така че влагоотвеждащото бельо е чудесен вариант. Това бельо обикновено е по-леко от обикновения чифт бельо и обикновено е изработено от полиестер, найлон или бамбук. Освен че абсорбира влагата и позволява на вагината да остане суха, може също да ви помогне да се охладите и да регулирате телесната си температура. 

Изводи

Ако просто не ви е удобно да ходите без бельо във фитнеса и не сте имали проблеми с носенето на бельо по време на тренировки до този момент от живота си, вероятно е добре да продължите да го правите (в края на краищата познавате тялото си по-добре от всеки друг!). Въпреки това, ако обичате да ходите без бельо на тренировки - или искате да опитате - официално имате одобрението от гинеколозите.

Независимо дали сте решили да носите бельо по време на тренировките си, важно е да се съблечете от изпотените си дрехи скоро след това. Веднага след като приключите тренировката си, преоблечете се със сухи, чисти дрехи. Ако имате време, вземете душ веднага след тренировка. Измийте вулвата с топла вода и внимателно подсушете вагината, преди да облечете нови дрехи.

И ако забележите нещо странно, което се случва, след като смените избрания от вас метод на тренировъчно облекло, помислете дали да посетите гинеколога си, за да сте сигурни, че всичко е наред.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay