Честит рожден ден на телефона!

Ало, ало! Вече 135 години

Честит рожден ден на телефона!

На 7 март преди 135 години се е случило нещо, заради което днес животът ни е тотално променен. Александър Греъм Бел получава патент за това, което по-късно ще стане известно като телефон. Разбира се, неговата първоначална визия е много далеч от техниката, с която ние боравим днес, но идеята е една и съща.

Александър Бел е роден през 1847 г. в Единбург, Шотландия. Мести се в Онтарио, а после и в САЩ, като се установява в Бостън. Именно там започва и кариерата му на изобретател. През целия си живот Бел се интересува от обучението и помощта за глухи хора. Този негов интерес води до изобретяването на микрофона, а през 1876 г. и до създаването на "електрическата говорна машина", която ние днес наричаме просто "телефон". Новините за неговото откритие бързо се разпространяват в Европа и света. През 1884 г. Бел осъществява първия телефонен трафик в Кънектикът.

Изобретателят е имал големи надежди и виждания за своето "отроче", но едва ли някога дори е мечтал, че през телефон ще бъдат разменяни видео изображения, например. От смъртта му през 1922 г. телекомуникационната индустрия преживя революция, която обаче нямаше да бъде възможна без крачката на Бел преди 135 години.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay