Червеничко за нея, а синичко за него

Цветовите предпочитания датират от векове

Червеничко за нея, а синичко за него

Теорията, че жените предпочитат розово и червено, а мъжете синьо и зелено, се корени в миналото, когато хората са живели в общества от ловци и събирачи, пише БТА.

 

"Мозъкът на жените в качеството им на събирачи е получил фини настройки за ярките пурпурни и червени цветове на узрелите плодове, докато при мъжете се е развило предпочитанието към цвета на ясно синьо небе - сигнал за добро време за лов", обясняват авторите на изследването от университета на Чжейцзян.

 

Специалистите са стигнали до заключението, след като са изследвали над 350 студенти, които трябвало да наблюдават 11 цвята в продължение на три минути. На участниците в изследването били направени и тестове за определяне на личността.

 

Анализът на резултатите е показал, че жените предпочитат розово, пурпурно и бяло, докато мъжете харесват повече синьо и зелено.

 

В експеримента учените са установили също, че интровертните мъже имат афинитет към жълтия цвят, а невротичните жени - към сивия.

 

Оранжевият цвят е предпочитан от жените със "слънчева" нагласа, докато кафявият се е оказал харесван и от двата пола. Белият цвят, който се свързва с чистота, хармония и свежест и е на почит в източните култури, също допада на жените, допълват изследователите.

 

"Резултатите от изследването съответстват добре на теорията за ловците и събирачите. Според нея мозъкът на жените е специализиран в задачи, свързани с ролята им на събирачи като например откриване на зрели плодове или подходящи за ядене червени листа", пишат специалистите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay