Facebook, родителите и децата

Facebook и родителите

Facebook, родителите и децата

В днешно време всички компютърни познания, които имаме са превъзхождани от тези на децата ни. По-голямата част от интересите ни в интернет пространството не се припокриват, но стане ли дума за социални мрежи, няма как пътищата ни да не се пресекат. Именно там се появява неудобният въпрос – дали да си станем приятели с децата ни във Facebook? Уместно ли е? Дали в един момент няма да изпаднем в ситуация "Мамо, засрамваш ме?"

 

Семейният терапевт Арлене Милър предлага някои интересни съвети относно виртуалните взаимоотношения. "Най-голямото предимство на Facebook е социализацията. Но тъй като той не е реален и социализацията не е реална. Реално погледнато взаимоотношенията и връзките във Facebook са идеализирани. Поради тази причина те могат да бъдат опасно пособие", предупреждава тя. "Да, аз искам да знам какво се случва с живота на децата ми, но шегите и разговорите, които те споделят с приятелите си, ние не може да разберем."

 

 

Facebook предоставя и друг тест на родителите – да решат дали искат да бъдат "приятели" на децата си и до къде са способни да стигнат. Милър предупреждава, че социализирането в мрежата може да бъде лесен начин за децата да излязат от сигурната си зона у дома, затова родителите трябва да внимават.

 

"Facebook не е място на което да се изпитват граници. Тинейджърите са млади и нямат опит. Те могат и ще се повлияят от неща, които вие не бихте искали. Изчакайте ги да порастнат, за да разберат сами какви опасности крие Facebook или друг социален сайт," съветва тя.

 

Някои от децата обаче, вече са надживели изкушението Facebook и са се преместили към други сфери на интернет, които са неразбираеми за нас. Хубаво да си "държим едното око отворено" за всеки случай, за да може все пак да взимаме някакво участие, когато той/тя е пред компютъра.

 

 

Няма нищо лошо да се опитате да предложите на децата си активности, които не включват залепяне пред монитора. "Вместо да го окуражавате да седи вкъщи пред Facebook, накарайте го да отиде на театър, кино или някакъв спорт. Да се разходи с приятели. Такива дейности предлагат конкретни физически и емоционални преимущества.

 

Ако обаче, Facebook вече го има в картинката – сложете ясни граници и ги прилагайте редовно.

 

Експерти и родители са съгласни, че слагането на граници върху интернет потреблението у дома е препоръчително, както и внимателното следене и ангажираност относно какво правят децата.

 

А относно дали ще "харесате" някой пост на детето си – това зависи от вас. Въпросът е винаги да им напомняте, че без значение дали им харесва или не – Биг Брадър (т.е. Вие) винаги ще сте там и ще се оглеждате.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay