Какво не трябва никога да казваме пред децата

Да се научим на цензура

Какво не трябва никога да казваме пред децата

Ако сте родители вероятно ви се е случвало да си изпуснете нервите и да кажете неща, които на възрастен човек не биха направили впечатление, но за 4-годишното ви дете са направо шокиращи.

 

Ако нещо ви дразни в работата, някой около вас не е добре здравословно или просто имате тежък ден – в такива моменти се случва да крещите, хвърляте... а понякога става дори по-лошо. Редно ли е, обаче, да изразяваме толкова крайно емоциите си пред децата?

 

Има едно нещо – малките попиват като гъбки и е повече от сигурно, че това, което кажете пред тях днес, те ще кажат в детската градина или училището - утре. Едва ли подобно избухване ще остави трайни следи и травми върху хлапето ви, но е хубаво да се замисляме кога е важно да си наложите цензура цензуза.

 

Терапевтите твърдят, че има значение какво и как казваме пред малките членове на семейството. Изпускането на някоя неприлична дума от време на време не е проблем. Така или иначе на 12-годишна възраст те вече са чували и виждали всичко и ние трудно можем да ги предпазим. Това разбира се не значи, че е добре ругатните да са част от разговорте ви.

 

Ако се случи да се изпуснете, спрете, извинете се и продължете с разговора. Много по-лошо от грубото словоблудство е използването на лоши думи като оръжие срещу някого. Да бъдеш жесток и без никаква състрадателност, да говориш осъдително и подигравателно – това може да обърка малчуганите и да ги остави с много грешни впечатления за това кое е редно и кое не е.

 

Проблемите в брака е друга тема, на която малките не трябва да стават свидетели. Трябва да избягваме разговори, които ще накарат детето да се чувства несигурно и неспокойно.

 

Ако идвате от по-либерално семейство и не смятате, че има теми, които не трябва да се обсъждат пред детето - имайте предвид, че все пак някои неща са отвъд границата. Ако, да речем, говорите за секс или насилие, поне се старайте да представяте нещата с подходящи думички и така че да изглеждат здравословни за детското съзнание и възприятия. Важно е да обясните на детето, че това са разговори, които се водят само в семейството и са лични.

 

Повечето експерти са на мнение, че караниците пред детето не са нито вредни, нито, разбира се, полезни за психиката му.

Ако никога не се карате пред него,обаче, то ще остане с погрешна представа за взаимоотношенията в  семейството като цяло. Ако постоянно се карате и крещите - почти сигурно е, че ще има трайни травматични последици. Трябва сами да откриете баланса и да се научите как да предпазвате невинните от прекалено големи скандали, но и да не ги оставяте да живеят в розов свят.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay