Консумацията на транс мазнини е вредна и за кърмачетата

Транс мазнините вредят на кърмачетата

Консумацията на транс мазнини е вредна и за кърмачетата

 

Употребата на храни, съдържащи транс мазнини по време на кърмене засилва значително риска бебето да натрупа излишна телесна мазнина.

 

До този извод стигнаха американски специалисти, след проучване, проследило развитието на 96 бебета и поведението на техните майки. Пеленачетата, чийто майки са консумирали на ден по повече от 4,5 гр. транс мазнини са двойно по-предразположени към затлъстяване, в сравнение с тези, които са кърмени от жени, употребили по-малко количество от вредните вещества.

 

Заплахата за самите майки също не е за пренебрегване. Изследването показва, че при тях има 6 пъти по-голям риск от образуване на подкожни мазнини. Това допълнително подкрепя тезата, че когато жените кърмят, пораженията от транс мазнините са по-сериозни, в сравнение с всеки друг период от живота им.

 

„Ще помогне ако можем да проследим процеса още от бременността, през раждането и до младежките години, за да установим какъв хранителен режим на самото дете и на майката, докато кърми, е необходим, за да избегнем съвременната епидемична склонност към затлъстяване при децата“, коментира авторът на проучването.

 

Въпросът за затлъстяването при децата е един от наболелите проблеми на съвременното общество, но все още са необходими по-продължителни изследвания, за да стане ясно как храната, поета от майката се отразява в дългосрочен план на здравето на детето.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay