Майката не знае как, затова детето не иска

Няма злояди деца

Майката не знае как, затова детето не иска

Една от най-трудните роли на този свят е на добрия родител. Ако вече имате дете, със сигурност сте се сблъскали с трудностите, които идват още в първия ден след раждането. В общи линии, в първите си месеци на този свят, детето само спи, яде и цапа пелените. Малко на брой дейности, с които обаче може да преживеете същински кошмар.

 

Все повече деца биват обвинявани, че са злояди, но всъщност проблемът не е в тях. Когато не става въпрос за медицински проблеми с храненето като дисфагия и рефлукс, обикновено нещата опират до погрешния подход на родителите.

 

Децата са живи същества като всички нас – и те имат своите предпочитания, дори свързани с храната. На вас може да ви се струва, че едно бебе няма как да предявява претенции, но грешите. Като на всеки човек, понякога му се яде, друг път – не. Ако изпадате в шок от отказа му, без да отчитате неговите желания, рискувате да станете жертва на собствената си загриженост. Детето ще отстоява позицията си и колкото повече настоявате да яде, толкова по-решително ще отказва. Нещо повече – тази борба за надмощие се превръща в игра на нерви, която най-вероятно ще загубите.

 

В случай, че вече сте навлезли в тази територия на размирици по време на хранене, опитайте смяна на подхода в името на всеобщото спокойствие...и пълния стомах на вашето дете. Предложете му храна, сипана на малка порция, за да не го уплашите. Ако детето ви откаже да яде, спокойно приберете чинията до следващото хранене. Трябва да оставите детето да огладнее, така че между храненията не му давайте нищо за ядене, освен плод или зеленчук. Една бисквита спрямо детското тегло е като пица за възрастен. Замисляли ли сте се какво количество храна изяжда детето ви "между другото"? Именно затова злоядите деца в повечето случаи дори не са слаби, а напротив – имат закръглена фигура, защото те реално се хранят, но не с каквото трябва.

 

Готовите сокове и безалкохолните напитки също трябва да напуснат менюто на детето ви, защото са калорични и засищат. Любимите сладки храни не само убиват апетита, но съдържат само "празни” калории без никаква хранителна стойност. Детето отказва витаминозната храна, дебелее, а на всичко отгоре вие го наричате "злоядо" и треперите за неговото здраве.

 

Ако все пак вашето съкровище отказва да се храни или започва да яде с голямо настървение, но после се разсейва и спира, то трябва да запомните, че децата не ядат на сила. Независимо с какво ще го прилъжете, дали ще му се молите, ще му викате или ще го плашите с Торбалан, Мецана или Лошия Вълк – щом си е наумило, няма да хапне и трошица повече.

 

Проблемът може да се задълбочи още, ако превръщате всяко хранене в драма – или другояче казано, ако плачете пред него, биете го или превръщате биберона / купичката с храна в център на домашната Вселена.

 

Никога не се оплаквайте от него пред другите хора, защото на следващото ядене то подсъзнателно ще ви отмъсти. По-скоро опитайте да смените собствената си концепция, за да потръгнат нещата с храненето. Така например се опитайте да промените собствените си нагласи, защото детето интуитивно усеща вашето настроение. Създайте ритуал, който включва еднообразна, но спокойна обстановка за хранене – светло помещение, тиха и спокойна музика и липса на движение наоколо.

 

При опитите да се справите с нежеланието на детето ви да яде, може да се вслушвате в нечии съвети, но нека това бъде само един човек. Вие решете, дали да се консултирате с лекар, дали да слушате вътрешния си глас или пък някоя добра приятелка, която смятате за перфектна майка. Но нека не смесвате съветите, защото детето ще се обърка съвсем.

 

Друг подход е да оставите детето на спокойствие, ако иска да си играе с приборите за хранене и с храната, без да се страхувате, че ще се изцапа. Недейте да бдите постоянно над него – така му показвате, че може да ви манипулира. Когато детето порасне малко, го хранете заедно с цялото семейство. По този начин то ще взаимства поведението на другите и само ще поиска да се храни.

 

Специалистите съветват да опитате и следното природно лечение – разбърквате 10гр натурално пчелно млечице с 200гр мед. Всяка сутрин давате на детето си по 1 чаена лъжичка от тази смес и в рамките на една седмица апетитът му ще се засили.

 

Заредете се с търпение и помнете, че грубото отношение никога не помага при проблеми с децата. И ако от това ще ви стане по-добре – дори децата, които нищичко не са хапвали като малки, "прояждат" след определена възраст. Просто организмът им не може вечно да търпи подобни прищевки.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay