Можем ли да възпитаме децата на любов към книгите?

Таблети Vs. Книги

Можем ли да възпитаме децата на любов към книгите?

Коя е последната книга, която прочетохте?

 

Аз прочетох "Кралят на Хавана" на Педро Хуан Гутиерес. Интересна книга. Вулгарна и болезнено истинска. На моменти мисля, че усещах миризмата.

 

Обичам да чета. Не съм книжен плъх, ако това се има предвид. Не чета постоянно и само и единствено, но обичам. Цена добрата книга, като съзнавам, че добра книга за мен, може да не е добра за вас.

 

А имате ли деца? Те обичат ли да четат? Какъв начин намират хората в днешно време, да накарат децата си да четат, и то не просто да четат, а да обичат книгите, да се интересуват и да бъдат любопитни?

 

Аз като че ли извадих късмет. Майка ми обича да чете и винаги е обичала. Четох мнения на психолози, които твърдят, че ако децата гледат родителите си да четат от ранна детска възраст, това е сигурен начин, че и те ще четат. С мен стана точно така, защото и баща ми обича да чете.

 

Аз обаче не съм от днешното младо поколение, което няма време да гледа какво правят родителите им, защото новата версия на поредната компютърна игра е излязла и вече нищо друго няма значение. Как успяваш да грабнеш вниманието на един тийнейджър с книга - стара и вехта (ех, колко ги обичам пожълтели и ухаещи), при положение, че новите "книги" са в електронен вариант, а да не говорим, че и повечето от тях ги има на кино... на 3D кино.

 

Има вариант да накараш детето насила да чете, но това едва ли ще доведе до нещо добро. Ако беше така, то книгите, които ги карат да четат в училище, щяха да са достатъчни, че да се възпита любов към четивото.

 

За съжаление обаче май е точно обратното. Както с всяко друго нещо, така и с книгите – когато накараш едно дете да прави нещо насила, то вероятността да се отврати от него е много голяма.

 

Хубави неща се постигат с добро не с лошо. При малките деца е като при паленца – можеш да го накараш да те слуша, но не като му викаш и го насилваш, а като намериш подход.

 

И все пак, колкото и примера да е подходящ, с децата е по-трудно, защото трябва да намериш път, по който да го накараш да обикне буквите, разказите, героите, приказката.

 

Едва ли има рецепта, но това което аз си спомням, че ме накара да искам да чета, беше интереса, с който слушах увлекателните разкази на майка ми, за книгите, които е чела на моите години. Не знам дали е било манипулация (и да е, е гениална) или просто искрена възхита, но определено подейства и се надявам някой ден, да възпитам същата любов към книгите у моите деца.... стига тогава все още да има книги, а не таблети.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay