Работещите мами не са отшелници!

Не се отказвайте от себе си

Работещите мами не са отшелници!

Ако още веднъж споменем колко заети са работещите майки в днешно време и колко задачи имат, с които да жонглират, ще станем банални.

 

Истината е, че от всичките отрицателни аспекти в живота на работещата майка, има един, който определено заслужава нашето внимание и това е липсата на време за социален живот.

 

Дори през уикендите да не сте на работа, обикновено това време е посветено на дома и семейството и място за приятелства и контакти почти не остава.

 

Ако преди децата сте имали приятелки, които обаче в момента все още нямат деца – ясно е, че те са изгубена кауза. Жените, с които сте се сприятелили след раждането със сигурност също имат деца, но подобно на вас нямат време да общуват и да губят "ценно" време в приятни разговори.

 

Онези от майките, които евентуално ще имат свободно време, са онези, които не работят и си седят у дома, но те... предпочитат да си седят у дома и да си говорят с децата!

 

Колкото и клиширано да звучи, всяка жена – не, всеки човек, има нужда от малко време за себе си, време, в което да води безсмислени, забавни и ненатоварващи разговори и да не изпитва вина, че си е отделил това парченце безвремие.

 

Ето и няколко съвета, които евентуално могат да ви помогнат, ако не с друго, то с идеи:

 

Организирайте си съботно-неделни вечери с други двойки

В един идеален свят приятелите ви ще имат деца на възрастта на вашите, които се харесват и като се съберете на ранна вечеря или обяд, те ще си играят безгрижно и вие ще забравите, че са там. За съжаление, нещата не винаги се случват така идеално. И все пак, събирайте се с хора събота и неделя, без значение дали имат деца или не – поканете ги у дома, така че когато стане време за лягане, да може да се погрижите за децата и да продължите с приятното прекарване. В случай, че вас ви поканят на гости – направете го с ранна вечеря от 7, за да може да се приберете преди часът за лягане. Вариантите са много – не се отказвайте.

 

Започнете своя група

Ако наистина ви липсват социални контакти, трябва да сте наясно, че това може да ви се отрази много зле. Дори сега да не го съзнавате, с течение на времето подобна изолация може да доведе до тежка депресия и настроения, които без да искате да пренесете у дома. За да избегнете подобни злочести обстоятелства – вие създайте социална група. Със сигурност във вашата работа има поне още една работеща майка, която вероятно няма да има против да изпиете по едно кафе след работа. Тя може би има други приятелки – работещи майки, а вие също имате една-две. Съберете ги на кафе, организирайте ги, направете го традиционно, веднъж седмично.

 

Място, на което може да срещнете потенциални приятели са родителските срещи. Ако детето ви не ходи на училище, то поне ходи на забавачка или ясла – там със сигурност има поне една или две жени, които ви се струват симпатични и отчаяни, колкото вас. Атакувайте ги.

 

Идеята е да бъдете настоятелни и неотстъпчиви. Към себе си, към времето си. Не се оставяйте с мисълта, че просто време няма и няма смисъл да се опитвате. Намерете време, защото такова винаги има – запишете се на танци веднъж седмично.

 

Освен това - давайте ги тези деца на мъжете си. Не са толкова безпомощни, колкото ви карат да мислите, че са.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay