Не кандидатствайте за работа, ако...

Когато имате нужда от ново професионално поприще, търсете внимателно и не се хващайте като "удавник за сламка" за всичко, което ви попадне

Не кандидатствайте за работа, ако...

Търсенето на нова работа е процес, колкото бавен, толкова и неприятен. Всичко става два пъти по-лошо, ако сте притиснати от времето и липсата на финанси, изискващи максимално бързо да се сдобиете с нов източник на доходи.

Непрекъснато преглеждате сайтовете за обяви, но се сблъсквате с ниското, почти липсващо предлагане. С ужас установявате, че кандидатствате за позиция, за която документи са подали още стотици хора.

Колкото повече търсите, толкова повече снижавате критериите. Важното е да се захванете с нещо, което да ви носи пари. И в един момент, притиснати от обстоятелствата, забравяте квалификациите и опита си.

Разбираме, че в такъв момент не можем да ви кажем да се въздържите от кандидатстване за позиция, която не отговаря напълно на критериите ви. Защото отлично знаем, че, притиснати от нуждата, вероятно нямате друг избор.

Помислете обаче: бихте ли работили нещо, което не ви доставя удоволствие? Поне минимално. Което толкова ви натоварва, че средните 8 работни часа ви се струват като 18. В което сте принудени да работите с екип и шефове, имащи далеч по-ниска квалификация от вашата.

Опитайте се да се въздържите от подаване на документи за работа, ако...

...сте отчаяни
Твърде дълго сте си търси работа и вече си мислите, че мисията никога няма да се превърне в успешна. Не показвайте отчаянието си. Никой няма да ви наеме, ако изглеждате депресирани.

Спестете и уточнението, че това не е мечтаната ви работа, но в момента нямате друг избор. Ако трябва започнете почасова работа, докато откриете идеалното място за себе си.

...проучването ви за компанията води до алармиращи данни
Преди да кандидатствате за дадена позиция, проучете добре работодателя. Информирайте се дали често търси служители за една и съща позиция. Липсата на информация също не е добър знак: може да означава, че евентуалният ви бъдещ шеф не се интересува нито от новите технологии, нито от имиджа на компанията си. Или по-скоро липсващият такъв.

...не споделяте ценностите на компанията
Дори и да отговаряте на търсените критерии, не кандидатствайте, ако ценностите ви се различават. Всяка фирма има изграден стил на работа, специфична мисия, интереси и офисна атмосфера. Ако нещо ви подсказва, че няма да се впишете, просто не си губете времето и изчакайте да се появи обявата, в която ще успеете да разпознаете себе си.

Още 4 причини можете да откриете, като последвате този линк.

Ако тази статия ви е била интересна, вижте още полезни материали, дело на Econ.bg:

Коя е най-опасната дума на работното място?

6-те фрази, които никога да не изричате в офиса

8 задължителни стъпки след напускане на работа

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 28.03.2013|12:57
Как от къде... От американските списания... Веднъж не прочетох една статия, която да отразява действителността в България!
14
Не е посочен 25.03.2013|14:19
често идват моменти в които кандидатстваш на всякаква работа която поне малко мислиш че можеш поне малко да се справиш. а и често няма възможност да се разбере нещо за фирмата.просто се надяваш да ти се обадят за интервю и като отидеш разбираш точно условията и изобщо ситуацията на всичко
13
Не е посочен 25.03.2013|13:44
Добри съвети,за времена,когато има работа ;) сега куцо кьораво и сакато се хваща на квото може без да подбира! :)
12
Не е посочен 25.03.2013|13:36
е важно е да изглеждаме ведри,когато отиваме на интервю,ако сме отчаяни и нещастни, няма как да вдъхнем доверие, никой не иска някой,който само ще мрънка.
11
Не е посочен 25.03.2013|12:57
То е ясно,че е така,ама ако имаме семейство зад гърба си надали можем да захвърлим всичко и да тръгнем да си търсим щастието,по-скоро стоим и се молим да не останем без работа въпреки всички несгоди.
10
Не е посочен 25.03.2013|12:51
Не знам от къде ги вадите тия материали!
9
Не е посочен 25.03.2013|12:45
При тази висока степен на безработица,всеки се хваща като удавник за сламка и не чака или търси нова работа!
8
Не е посочен 25.03.2013|12:41
Това са доста неработещи съвети, моля ви!
7
Не е посочен 25.03.2013|11:49
Съгласна съм, ако дадена работа не ни доставя удоволствие е по-добре да не я работим. Половината ни живот преминава на работното ни място и ако не се чувстваме мотивирани от заплащането и полезни от дейността, която извършваме, е по-добре просто да си потърсим нова работа.
6
Не е посочен 25.03.2013|11:43
хахахахахх :)) да, ако съм отчаяна никога не бих кандидатствала за работа,изобщо! :) зарязвам го и си оставам безработна :РР
5
Не е посочен 25.03.2013|11:41
Като няма кинти, нямаме този лукс!
4
Не е посочен 25.03.2013|10:09
Не кандидатствайте,ако не сте наясно какво искате от следващият си работодател
3
Не е посочен 22.03.2013|19:52
И аз съм на това мнение, друг е въпросът, че това не трябва да се показва на самото интервю, тъй като може и ще бъде използвано срещу нас.
2
Не е посочен 22.03.2013|18:45
това за отчаянието е тъпо - ако съм се отчаяла и не кандидатствам, по-светло ли ще ми е на душата???!!!!
1
Не е посочен 22.03.2013|17:26
Хубави съвети, ама със сигурност не се отнасят за милата ни родина, тъй като у нас човек просто е принуден да прави компромиси със себе си в името на работата, тъй като просто такава трудон се намира.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay