И днес оставаме на територията на Балканския полуостров като този път обръщаме поглед на север от България и се пренасяме виртуално в Румъния. Целта - да приготвим традиционен за съседката ни малай. А ето я и рецептата, описана стъпка по стъпка.
Необходими са ви:
12 с.л. брашно
2 кофички кисело мляко
300 г сирене
6 яйца
12 с.л. царевичен грис
150 мл олио
1 пакетче бакпулвер
1 к.л. сода бикарбонат
1 к.л. сол
1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
3 от яйцата се разбъркват с олиото. Содата се гаси в едното кисело мляко и се прибавя към яйцата.
Брашното се пресява и към него се добавят царевичният грис, содата, бакпулвера, захарта и солта.
Разбърква се всичко и се добавя постепенно към яйчната смес, като се бърка до получаване на хомогенна каша.
Добавя се натрошеното сирене, разбърква се и се изсипва в тава с диаметър 26 см с отделящ се ринг, предварително намазнена и поръсена с царевичен грис или брашно.
Пече се 20 мин на 180 градуса, изважда се от фурната и се залива със смес от останалите 3 яйца и другата кофичка с кисело мляко.
Пече се още 20 мин, докато заливката стане златиста.
Още изкушения с балкански привкус може да откриете в Kulinar.bg.
4 | 3 |