Как да помогнем на авокадото да узрее по-бързо?

Как да помогнем на авокадото да узрее по-бързо?
Canva

Понякога просто ни се хапва авокадо, но рядко можем да го намерим узряло на пазара или в магазина. А процесът на зреене е твърде дълъг... А знаете ли, че можете да го ускорите?

За да ускорите процеса на зреене на авокадото, можете да опитате следните методи:

Поставете авокадото в хартиен плик

Поставянето на плода в хартиен плик заедно с банан или ябълка може да помогне за увеличаване на производството на газ етилен, който спомага за узряването на плодовете. Затворете плика добре и оставете авокадото да престои там един до два дни.

Излагане на топлина

Авокадото узрява по-бързо при стайна температура, така че изваждането му от хладилника може да помогне за ускоряване на процеса. Алтернативно, можете да поставите авокадото в топла зона, като например близо до радиатор или до слънчев прозорец, но внимавайте да не го изложите на пряка слънчева светлина, тъй като това може да причини разваляне.

Поставете авокадото до банан

Подобно на поставянето в хартиен плик с банан, поставянето на авокадо близо до банан също може да увеличи производството на етилен и да помогне за узряването на авокадото.

Приложете натиск

Лекият натиск върху върха на авокадото може да помогне за стимулиране на производството на етилен и да насърчи зреенето. Внимателно натиснете върха на авокадото с пръст, като внимавате да не повредите месото вътре.

Използвайте етерични масла

Някои етерични масла, като масло от лавандула или масло от лимон, могат да помогнат за ускоряване на процеса на зреене. Капнете няколко капки масло върху парцал и го увийте около авокадото, оставяйки го да престои един до два часа.

Използвайте топлина

Ако нямате нищо против да промените вкуса на авокадото, можете да го изпечете във фурната. Загрейте я до 93 градуса, нарежете авокадото наполовина и го поставете с вътрешността надолу върху тава за печене. Печете за 15-20 минути, докато месото омекне. Оставете го да се охлади, след което продължете с употребата му.

Не забравяйте, че процесът на зреене варира в зависимост от вида и зрелостта на авокадото, когато е закупено. Тези методи трябва да се използват само ако авокадото не е достатъчно узряло за незабавно използване. Ако авокадото вече е меко на допир и цветът е правилно наситен, то вероятно е готово за консумация.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay