Вместо месо, можете да си смелите патладжан. Да омесите кюфтета от булгур. Да използвате желатин вместо яйца. Дъвчете храната достатъчно дълго, за да се почувства стомахът ви сит. И не забравяйте да събирате в буркан трохите от всяко ядене.
Това са само някои кулинарни съвети от популярната напоследък книга на Елени Николаиду - "Рецепти на глада". В нея не става въпрос за мазохистичните диетки на някои дами, които хем са си внушили, че трябва да се отслабва, хем ги мързи да упражнят какъвто и да било спорт. Г-жа Николаиду е историк и преподавател. Творбата ѝ не е готварска книга, а разглежда съдбата на гърците по време на окупацията от Втората световна война. Това е направено през призмата на рецепти тип "от нищо – нещо", които действително са били публикувани в тогавашните медии, за да помогнат на хората да се справят с всеобщия глад. Например: как можем да си приготвим боб без боб?
Идеята е дошла, когато преди две години Елени Николаиду е разработвала магистърската си теза върху икономиката на Гърция по време на войните. "Прочетох статия на първа страница на един вестник - "Как да събираме трохите" - по малко всеки ден, така че в края на седмицата да имаме цяла шепа, нещо допълнително, което да ни помогне да оцелеем. Това ме порази!" За да създаде книгата си, Елени е комбинирала над 6 000 изрезки с подобни съвети за оцеляване.
Конски подкови са се използвали за подсилване на разпадащи се човешки обувки. За да се прехранват, хората са ловували кучета и котки по улиците на Атина. В средата на 20-и век! Кафенетата не са разполагали с истинско кафе и за да предоставят все пак някакво удоволствие на клиентите си, са заменяли ароматните зърна с нахут. Както всички знаем, тези грандиозни лишения са останали далеч, в годините на Хитлер и военната окупация. Доскоро гърците си живееха завидно охолно. В контекста на актуалното кризисно положение обаче, творбата за някогашната бедност иронично се е превърнала в модерен бестселър.
А това е любимата рецепта на Елени Николаиду от собствената ѝ книга:
"Вземете един патладжан, настържете на едро. Парченцата придобиват кафеникав цвят. Запържете ги с няколко капки зехтин и ги сложете върху варен ориз. Не е като с истинско месо, но с малко въображение поне прилича на сувлаки (ястие със свинско месо)".
16 | 3 |